Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Prejemnica letošnjega Borštnikovega prstana bo igralka Marinka Štern. Ljubitelji gledališča jo poznajo kot eno ključnih ustvarjalk v obdobju modernizacije slovenskega gledališča, prepoznavna pa je tudi med ljubitelji filma in televizije. Prestižno nagrado bo prejela ob koncu dvotedenskega mariborskega gledališkega festivala Borštnikovo srečanje, ki se začenja v ponedeljek, 14. oktobra.

Marinka Štern je v gledališče zahajala že kot otrok, največji del poklicne pa je preživela v Slovenskem mladinskem gledališču. Po navedbah strokovne komisije za podelitev Borštnikovega prstana jo odlikujejo igralska predanost, vrhunskost in unikatnost.

Osrednji slovenski gledališki festival se bo začel v ponedeljek z mednarodno konferenco o razvoju novih občinstev. Program bo po besedah umetniškega direktorja Aleša Novaka najpestrejši doslej. 12 tekmovalnim predstavam se pridružuje še 19 iz spremljevalnega programa, med njimi tudi Poroka mednarodno priznanega britanskega gledališča Gecko.

Tudi letos se bodo trudili za popularizacijo gledališča med mladimi. Gledališko dogajanje pa bodo spremljala tudi predavanja, razstave in koncerti.