Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan
Foto: Radio Maribor/Lidija Cokan

Dravske elektrarne Maribor nadaljujejo urejanje nabrežja reke Drave v Mariboru. Kot koncesionar za energetsko izrabo reke morajo namreč skrbeti za stabilnost brežin, pri tem pa aktivno sodelujejo z mariborsko mestno občino, da svoje naloge uskladijo s potrebami prebivalcev mesta. Zadnji primer tega sodelovanja je postavitev devetih 18-metrskih klopi pri veslaškem klubu ob Dravi, s katerih je mogoče spremljati športne, pa tudi kulturne dogodke.

Naravni amfiteater ob reki Dravi v Brestrnici, s katerega je mogoče spremljati veslaške tekme, prejšnji teden pa je tam nastopil tudi Vlado Kreslin, je mariborski župan Saša Arsenovič označil za "idealen projekt, s katerim spodbujamo športno, rekreativno, kulturno dogajanje v zelenem okolju."

Sodelovanje med občino, ki ima svoje želje pri urejanju nabrežja reke Drave in Dravskimi elektrarnami, ki morajo skrbeti za stabilnost brežin, je nujno, je pojasnil direktor Andrej Tumpej: "Najprej poskrbimo za stabilnost same brežine kot take, da se lahko potem nadgradi s kolesarsko stezo ali kakšnimi drugimi elementi urbane infrastrukture."

Na podoben način sodelujejo tudi pri urejanju nabrežja reke Drave med Meljem in Metavo, pa na delu med Sodnim in Vodnim stolpom na Lentu. Do leta 2023, ko bo Maribor prizorišče olimpijskega festivala evropske mladine, pa si občina želi urediti nabrežje tudi tam, kjer bodo tekmovanja v sprintu na mirnih vodah. Vse to je po besedah župana Arsenoviča dober primer tega, "kako lahko gospodarstvo in lokalna skupnost z roko v roki dosegata več, kot vsak sam zase."

Mariborska občina sicer želi ob Dravi urediti rečno riviero s številnimi športnorekreacijskimi površinami in kulturnimi prizorišči.