Tudi Maribor se pridružuje projektu Prostofer. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Tudi Maribor se pridružuje projektu Prostofer. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Prostofer, projekt zavoda Zlata mreža, ki dobro deluje v številnih slovenskih krajih in ki nudi starejšim brezplačne prevoze, je zaživel tudi v Mariboru. Na voljo bosta dva električna avtomobila, s katerima bo trenutno enajst prijavljenih prostovoljnih voznikov prevažalo starejše občane po njihovih nujnih opravkih.

Maribor se kot 89. občina pridružuje projektu Prostofer. Direktor zavoda Zlata Mreža Miha Bogataj: "Sem zelo vesel, da bo projekt zaživel tudi v Mariboru. Skovanka Prostofer je sestavljena iz besed prostovoljni in šofer. Trenutno imamo prijavljenih enajst voznikov, bi si pa želeli, da bi jih imeli vsaj dvajset, torej deset na eno vozilo." V Mariboru bosta namreč za potrebe prevozov v okviru Prostoferja na voljo dve vozili.

"Prostofer ni klasični taksi prevoz"

Brezplačni prevozi so namenjeni tistim, ki sami ne vozijo, so brez sorodnikov, brez dobrih povezav z javnim prevozom in imajo nizke mesečne dohodke. Podžupanja mestne občine Maribor Alenka Iskra: "Prostofer ni klasični taksi prevoz za starejše od 65 let, to naj poudarimo. Sicer pa gre za brezplačne prevoze, ki bo uporabnike prepeljal do določenih ključnih točk, kot so bolnišnica, zdravstveni domovi, lekarna, trgovina, obisk pokopališča,..."

Električni vozili, ki bosta v Mariboru odslej na voljo v okviru projekta Prostofer. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Električni vozili, ki bosta v Mariboru odslej na voljo v okviru projekta Prostofer. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Župan Saša Arsenovič pa ob tem poudarja, da bo Prostofer povezan z mestnim mini vozilom Maister, ki vozi po območju za pešce in ožjem središču Maribora: "Se pravi tisti, ki živi v središču mesta, pokliče Maistra, ta pa bo uskladil z enim od prostovoljnih šoferjev prevoz naprej."

Občani naj prevoz naročijo vsaj tri dni vnaprej

Med trenutno enajstimi prijavljenimi prostovoljnimi vozniki v Mariboru je tudi Stanislav Kozar, ki o razlogih za prijavo k projektu pravi: "Sem upokojen in imam nekaj časa na razpolago, saj je blo rečeno, da nekje dvakrat na mesec naj bi opravljali potem to delo voznika. S tem pomagam in naredim dobro delo."

Na prevoz se bo mogoče naročiti preko klicnega centra na brezplačni telefonski številki 080-10-10, med ponedeljkom in petkom med 8. in 18. uro. Občani naj prevoz naročijo vsaj tri dni vnaprej.