Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je odobrila dobrih 800 tisoč evrov evropskega denarja za energetsko sanacijo stavbe Prometne šole Maribor. Projekt, vreden nekaj več kot 2,2 milijona evrov, bo sofinancirala tudi država.

Objekt Prometne šole Maribor obsega okoli 10 tisoč kvadratnih metrov, v zavodu pa se nahajajo srednja in višja šola ter dijaški oz. študentski dom. Kot pojasnjuje direktor ustanove Gregor Rak, je stavba energetsko zelo potratna in neustrezna: »Objekt je trenutno brez kakršnekoli izolacije. Gre za tipično betonsko gradnjo, zato vsako leto vložimo veliko denarja za ogrevanje objekta. Pričakujemo pa, da bomo z energetsko sanacijo veliko prihranili. Menim, da bodo prihranki od 30 do 40 odstotkov glede na trenutne izdatke.«

Rak upa, da bodo obsežno energetsko sanacijo morda začeli še letos, končali pa do konca prihodnjega leta. Kot so sporočili iz Službe za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, bo prenova in adaptacija celotnega objekta zajemala ureditev toplotne izolacije ovoja stavbe, tal podstrešja in streh, poleg tega pa bodo zamenjali okna, vrata in razsvetljavo ter namestili termostatske glave in ventile na vseh ogrevalnih telesih. Vzpostavili bodo tudi centralno nadzorni sistem in vgradili merilni sistem, poleg tega pa bodo sanirali še ogrevalni sistem.

Sicer pa prav zdaj poteka okoli 130 tisoč evrov vredna obnova tamkajšnjega dijaškega doma, ki bo končana do konca meseca, pravi Rak. Urejajo tudi učilnice oz. predavalnice, ki bodo nared do začetka novega šolskega oz. študijskega leta.