Foto: Radio Maribor/Osebni arhiv družine Fras
Foto: Radio Maribor/Osebni arhiv družine Fras
Aljaž Fras z dekletom
Frasovi imajo okoli 400 tisoč polžkov, pri eni molži sline dobijo tri do pet kapljic sline, deset litrov sline pa zadostuje za okrog 300 kosov negovalno lepotilne kreme Noela. Foto: Radio Maribor/Osebni arhiv družine Fras
Družina Fras
S vzrejo polžev do poslovnega uspeha Foto: Radio Maribor/Osebni arhiv družine Fras

Ste že slišali za kremo iz polžje sline? Družina Fras iz Benedikta se je pred nekaj leti lotila zanimivega projekta – vzreje polžev. Da bo iz polžje sline nastala zgodba o uspehu, takrat še niso vedeli, ta vrata pa so se jim začela odpirati, ko so se prijavili na razpis projekta Štartaj, Slovenija. Danes imajo okoli 400 tisoč polžkov, pri eni molži dobijo od enega tri do pet kapljic sline, deset litrov sline pa zadostuje za okrog 300 lončkov negovalno-lepotilne kreme Noela. Aljaž Fras ob tem zagotavlja, da polži ob molži ne trpijo.

Družina Fras se je pred štirimi leti lotila vzreje polžev na svojem posestvu v Benediktu popolnoma brez izkušenj. In čeprav je najprej kazalo, da iz zadeve s polži ne bo nič, so jim njihovi polžki v nekaj letih zagotovili zgodbo o uspehu, pravi »Starša sta se pred nekaj leti odločila, da bosta posestvo, okoli 3,5 hektarja površin, prodala, ker si je oče poškodoval hrbtenico in je bilo tako za družino preveč dela. Kmalu so se oglasili prvi kupci, z idejo, da bi tukaj gojili polže, nekaj dni za njimi pa še drugi, z enako idejo. Takrat pa smo začeli razmišljati, zakaj ne bi polžev gojili kar mi. In tako se je začelo.«

Znanja o polžih niso imeli, a ker so se nad idejo navdušili, so začeli iskati informacije, kako se tega posla lotiti. Ugotovili so, da je njihovo posestvo za gojenje teh mehkužcev ravno pravšnje – obdano je z gozdom, imajo svojo vodo, idealen je naklon zemljišča, razlaga Aljaž.

In so se začeli ukvarjati z vzrejo polžev, o kremi pa takrat še niso razmišljali. Aljaž, ki je po poklicu kuhar, je najprej računal, da bodo polže prodajali za prehrano, saj je znano, da so gurmanska specialiteta. A slovenski trg je majhen, in polži niso šli v promet.

Za kremo Noela »krivo« Aljaževo dekle

Vzreje polžev pa niso opustili, ampak so jo celo nadgradili, in to po naključju: »Nekega večera smo hranili polže, Sara, moje dekle, pa je na prstu opazila manjšo rano. In si je nanjo položila polžka in pustila, da ji je nekaj minut lezel po prstu. Ko sta se naslednji dan peljala v avtu, mu je rekla: »Poglej, Aljaž, nimam več rane, zacelila se mi je, ko sem imela polžka na prstu.« In to jim je dalo misliti.

Družina je znova sedla za mizo in začeli so razmišljati, kako bi pripravili učinkovito kremo s polžjo slino. Znova so na spletu iskali informacije in ugotovili so, da je na trgu veliko krem, vendar z nizko vsebnostjo polžje sline, in da bo treba pripraviti takšno kremo, kakršne še ni. Tako so se odločili izdelati kremo s 40-odstotno vsebnostjo sline, za boljše rezultate. Po številnih poskusih v domači kuhinji so prišli do prave recepture za naravno kremo brez parabenov, parafinov in alkohola.

Pot do uspeha s projektom Štartaj, Slovenija

»Projekt nam je spremenil življenje, saj smo pred tem kremo prodajali samo doma, z reklamo od ust do ust. Ko smo se prijavili k projektu Štartaj, Slovenija in bili nato izbrani v skupino osmih, smo vedeli, da smo na pravi poti in da se začenja zares. Delati smo morali kar 50-krat več kot prej, z velikimi količinami. Tako pravzaprav vstopiš v pravi poslovni svet.«

Ker je za izdelavo kreme potrebno stalno testiranje, so proizvodnjo po njihovi recepturi predali profesionalnemu laboratoriju v tujini, oni pa so obdržali vzrejo polžev. Kupci so zadovoljni, prodaja kreme počasi raste, Frasovi pa razmišljajo še o novih izdelkih in novih načinih prodaje, saj naj bi, kot pove Aljaž Fras, prav v teh dneh zaživela tudi spletna prodaja.

Prisluhnite izjavi Aljaža Frasa, v kateri se ozira na prehojeno pot: Celotnemu pogovoru z Aljažem Frasom lahko prisluhnete v arhivu: