Marko Perković - Thompson Foto: Organizator
Marko Perković - Thompson Foto: Organizator

Prepoved koncerta kontroverznega hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona v Mariboru izpred dveh let je po odločitvi Upravnega sodišča v vseh točkah nezakonita, je na Facebooku sporočil organizator Milan Trol.

Napovedani koncert hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona, ki mu številni očitajo simpatiziranje z ustaškim gibanjem, je spomladi 2017 razdelil mariborsko javnost – po trditvah organizatorja Milana Trola so šle vstopnice za med, velik del javnosti, tudi takratni župan Andrej Fištravec, pa je koncert obsojal. Mariborska upravna enota ga je naposled, na predlog mariborske policije zaradi strahu pred povečanim varnostnim tveganjem prepovedala.

A Milan Trol je bil prepričan, da je prepoved neutemeljena, in ker je utrpel tudi finančno škodo, je na upravno sodišče vložil tožbo; to je pritožbi ugodilo in odločitev vrnilo v obravnavo na prvi stopnji.

Koncert je bil organiziran zakonito, sporočajo s sodišča. Ob tem zapišejo, da lahko zakonit javni shod poteka brez kakršnih koli omejitev, za varnost pa morajo poskrbeti tako organizator – z varnostnimi ukrepi - kot tudi obiskovalci – s spoštovanjem zakonov, so še zapisali.

Milan Trol se na naša vprašanja še ni odzval, po poročanju medijev pa se bo organizacije koncerta lotil še enkrat. Odškodnine od države ne bo zahteval.

Na Facebooku pa medtem prejema čestitke: med drugim od pevca Marka Perkovića Thompsona in nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja.

Dodajmo še podatek, da Slovenija ni edina država, ki prepovedala Thompsonov koncert – prepoved je že doživel med drugim tudi v svoji rodni Hrvaški.