Foto: BoBo
Foto: BoBo

29. maja 1976 so v Slivnici pri Mariboru slovesno odprli drugo slovensko mednarodno letališče. Poročevalec je tedaj zapisal, da se je uresničila 40-letna želja in potreba Maribora in njegove okolice.

Takoj po otvoritvi - ob 10.08 uri - je proti Dubrovniku poletelo prvo letalo. To je bil DC9 Jugoslovanskega aerotransporta z imenom “Tivat”, ki so ga upravljali piloti Ivan Šajn iz Ptuja, Srečko Fijavž iz Kranja in Stanko Veber iz Maribora.

Glavni prevoznik tistega obdobja je bil JAT, ki je vzdrževal povezavo z Beogradom in jadranskimi letališči.

Po kratki zlati dobi in dolgih letih agonije, po odkritju orožja namenjenaga sprtim v jugoslovanskih vojnah, po sodnih peripetijah nekajkrat neuspešne prodaje je sledilo obdobje, ki je obetalo preporod letališča. To je sedaj spet v krču.

Usoda mariborskega letališča po 15. juliju, ko se izteče odpovedni rok sedanjega najemnika letališke infrastrukture, je vsaj za javnost še naprej nejasna.

Prometni rekord letališča je bil dosežen leta 1990 ko je bilo prepeljanih 85 tisoč potnikov in 700 ton tovora. Leta 2008 so letališče poimenovali po pionirju slovenskega letalstva Edvardu Rusjanu.

Na današnji dan - 29.5.