Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar
Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar

22. decembra leta 1999 je predsednik republike Milan Kučan odlikoval Maistrove borce iz let 1918/19 z Zlatim častnim znakom svobode Republike Slovenije.
Ob tem je predsednik republike povedal: »Boj za severno mejo je bil dolgo in po krivem zamolčevan. Po prvi vojni general Maister in njegovi soborci niso bili povšeči velikosrbski politiki. K molku so prispevale tudi kasnejše domače ideološke zamere in predsodki. Šele po slovenski osamosvojitvi smo v slovenski javni zavesti dokončno postavili boj Maistrovih borcev na tisto mesto v slovenski zgodovini, ki mu pripada.

Zelo sem počaščen, da lahko s simbolno izročitvijo najvišjega odlikovanja Republike Slovenije - Zlatega častnega znaka svobode Republike Slovenije izkažem spoštovanje naše države do tega boja. Naše najvišje odlikovanje smo ustanovili po osamosvojitvi z namenom, da z njim izkažemo priznanje tistim, ki so k njej največ pripomogli. In Maistrovi borci so k nastanku slovenske države zelo veliko prispevali.«

Odlikovanje, ki ga danes hrani Muzej narodne osvoboditve v Mariboru, je v imenu tedaj štirih še živih in tisočih pokojnih soborcev sprejel Simon Sodja – Šimen, Maistrov borec doma z Blejske Dobrave, ki je tisto leto praznoval 101. rojstni dan.