Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar: Ime duhovnika Izidorja Završnika na spomeniku usmrčenim talcem v Mariboru
Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar: Ime duhovnika Izidorja Završnika na spomeniku usmrčenim talcem v Mariboru

Nacistični okupatorji so na današnji dan leta 1943 na dvorišču sodnih zaporov v Mariboru ustrelili 25 talcev.

Ko so med jetniki izbirali vsakega desetega za usmrtitev, se je v tej vrsti znašel tudi 20 letni Franc Žvan iz Hoč pri Mariboru. Tedaj je izmed tistih, ki jim je bilo vsaj zaenkrat še namenjeno preživetje izstopil 26 letni katoliški duhovnik Izidor Završnik in pretresenemu Francu dejal: »Fant, ti si še mlad. Vso bodočnost imaš pred seboj.«

V naslednjem trenutku sta se zamenjala v vrsti za usmrtitev. Franc je odšel nazaj v mariborski zapor in umrl leta 1977, duhovnik Izidor Završnik pa je bil še istega dne – 10. marca 1943 – ustreljen za zidom mariborskih sodnih zaporov.

Ta primer je z razliko od poljskega, ko je redovnik Maksimiljan Kolbe dal svoje življenje za sojetnika relativno neznan.

14. marca leta 2013 je tedanji celjski škof dr. Stanislav Lipovšek daroval sveto mašo za Izidorja Završnika in med drugim povedal: »Poljaki so se svojemu rojaku Maksimilijanu Kolbeju, ki je 14. avgusta 1941 v taborišču Auschwitz dal življenje za družinskega očeta primerno oddolžili in poskrbeli, da ga je papež Pavel VI. leta 1971 v Rimu razglasil za blaženega, papež Janez Pavel II. pa leta 1982 za svetnika. Kaj pa mi ? Mi pa smo 70 let molčali. ...// ... zato smo danes prišli k tebi, dragi sobrat Izidor, da se ti zahvalimo za Tvoje pričevanje in te prosimo odpuščanja, ker smo 70 let molčali....«

Duhovnik Izidor Završnik se je rodil 4. aprila 1917 pri Svetem Juriju ob Taboru v dekanji Braslovče. Po osnovni šoli je odšel v Maribor, kjer je kot gojenec dijaškega semenišča končal klasično gimnazijo. Po maturi je vstopil v mariborsko bogoslovje in tik pred začetkom druge svetovne vojne prejel mašniško posvečenje.

Kot duhovnik je deloval v župniji Sveti Pavel pri Preboldu, kjer je pomagal ljudem – tudi s ponarejanjem dovolilnic za prestop meje med nemško in italijansko okupacijsko cono. V Ljubljanski pokrajini je namreč veljal precej znosnejši okupacijski režim kakor na Štajerskem, ki so jo zasedli nemški nacisti. Ti so Završnika zaradi ovadbe januarja 1942 prvič aretirali in ga po mučenju izpustili. Po drugi aretaciji in mučenju v Celju je bil premeščen v mariborske sodne zapore.

Izidor Završnik velja za slovenskega Maksimiljana Kolbeja, saj je kot duhovnik zamenjal sojetnika obsojenega na usmrtitev in s tem sam zavestno izbral smrt.
Poljska cerkev je svetost dejanja svojega Maksimiljana Kolbeja prepoznala prej, v celoti, popolnoma in dokončno.
Pater dr. Karel Gržan je o junaškem pričevalcu napisal knjigo z naslovom: » Zmagovita ljubezen«.

Na današnji dan - 10.3.