Foto: Radio Maribor/MMC in Stane Kocutar
Foto: Radio Maribor/MMC in Stane Kocutar

Na današnji dan pred 95. leti se je v Celju rodil Dušan Senčar, pravnik, športni organizator in ustanovitelj smučarskega tekmovanja za Zlato lisico na mariborskem Pohorju.

Bil je ustanovitelj Jugoslovanske smučarske zveze, član Mednarodnega olimpijskega komiteja in predsednik Smučarskega kluba Branik.

Dušan Senčar je vodil jugoslovansko odpravo na zimskih olimpijskih igrah 1948 v St. Moritzu. Menda ni nikoli izvedel zakaj so ga tri leta kasneje kot političnega zapornika za dve leti poslali na Goli otok – morda zato, ker se je reprezentanca iz Švice vrnila brez kolajne, po eno srebrno pa sta na tistih OI osvojili celo Madžarska in Češkoslovaška.

Po vrnitvi je v Mariboru odprl odvetniško pisarno. Potem, ko je leta 1956 postal predsednik Smučarskega kluba Branik je leta 1964 je organiziral prvo Zlato lisico. Dejstvo, da je Maribor postal prizorišče tekmovanj za svetovni pokal gre pripisati predvsem njegovim zvezam v vrhu mednarodne smučarske organizacije, da pa se je organizacija tega tekmovanja obdržala na pohorskih strminah pa so v pionirskem obdobju zaslužni vsaj še Franci Čop, Marjan Kožuh, Mirko Žlender in Marjan Pečarič.

Dušanu Senčarju gre pripisati tudi velik del zaslug za to, da je bilo Sarajevo izbrano za prizorišče 14. zimskih olimpijskih iger leta 1984.

Na današnji dan - 10.2.