Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar
Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar

9. julija pred 190. leti se je v Kalsdorfu pri Gradcu rodil pravnik in politik Franc Dominkuš. Bil je med ključnimi ustanovitelji časopisa Slovenski narod – prvega slovenskega dnevnega časopisa, ki je luč sveta ugledal v Mariboru in sprva izhajal trikrat na teden, Mariborske čitalnice, Slovenske matice in Narodne tiskarne.

Že leta 1862 je Dominkuš začel pri sodišču v Mariboru vlagati tožbe v slovenskem jeziku. Tako si je pridobil veliko zaslug za priznanje slovenščine kot uradovalnega jezika.

Dominkuš je v ustanovite časopisa Slovenski narod leta 1868 poleg vplačila štirih kapitalskih deležev dodal še dodatnih 2000 goldinarjev kavcije in tako sam prispeval zajeten delež sredstev za zagon časopisa. Še več. Posebno težavo je predstvlajalo iskanje sposobnega urednika časopisa. Tudi ta zaplet je rešil Dominkuš, ki je za urednika predlagal kar svojega odvetniškega pripravnika, tedaj 26 - letnega Antona Tomšiča, doma iz Dednega dola pri Višnji gori. Časopis Slovenski narod je tako dobil urednika, Slovenci pa z Antonom Tomšičem prvega poklicnega časnikarja in urednika v svoji zgodovini. Franc ali Ferdinand Dominkuš velja za enega najpomembnejših štajerskih politikov druge polovice 19. stoletja.

Na današnji dan - 9.7.