Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar: Spominska plošča na steni nekdanje vojašnice v Melju, Maistrov gaj v Mariboru
Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar: Spominska plošča na steni nekdanje vojašnice v Melju, Maistrov gaj v Mariboru

Stotnik Edvard Vaupotič se je rodil leta 1881 pri Svetem Juriju ob Ščavnici. Danes je na njegovi rojstni hiši spominska plošča. Bil je častnik 26. strelskega polka v Mariboru, narodno zaveden in predan ideji Majniške deklaracije.

Povezava med njim in tedaj še majorjem Rudolfom Maistrom je bila ključnega pomena. Prav Vaupotič je 1. novembra 1918 pred začetkom jutranjega sestanka častniškega zbora v nekdanji meljski vojašnici, na katerem so poveljniki tukajšnjih enot nameravali govoriti o državni pripadnosti Maribora zahteval, da se sestanek začne šele, ko bo prišel – sicer nepovabljeni - major Rudolf Maister. Ta je kmalu po začetku razprave z odločno izjavo, da ne priznava točk, ki govorijo o pripadnosti Maribora nemški Avstriji, v imenu Narodne vlade v Ljubljani prevzel poveljstvo nad vojaštvom v Mariboru. Popoldne istega dne pa mu je Narodni svet za Štajersko podelil generalski čin in s tem hierarhično najvišji vojaški položaj v mestu.

Pri Domovinskem društvu generala Rudolfa Maistra so sklenili, da v soseščini lani odkrite spominske plošče Maistrovemu prevzemu vojaškega poveljstva v Mariboru, odkrijejo še spominsko obeležje stotniku Edvardu Vaupotiču. O njem je leta 2016 pripravila odlično raziskovalno nalogo Urška Fras, tedaj učenka osnovne šole pri Svetem Juriju ob Ščavnici, danes dijakinja 4. letnika Gimnazije Franca Miklošiča v Ljutomeru. https://vojastvo-military.si/wp-content/uploads/Edvard-Vaupoti%C4%8D1.pdf

Predsednik društva Aleš Arih in dolgoletni predsednik območnega združenje Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) Tone Korošec sta povedala še, da je stotnik Edvard Vaupotič odigral pomembno vlogo tudi kot obveščevalni častnik, saj je s pomočjo svoje mreže pravočasno izvedel za namero nemškega vojaštva, ki je 24. novembra 1918 načrtovalo napad na slovenske enote. Na podlagi teh podatkov je Maistrov štab dan prej izvedel razorožitveno akcijo, po kateri je v Mariboru oddalo orožje okoli 600 pripadnikov nemško-avstrijske mestne varnostne straže imenovane Schutzwehr.

Stotnik, kasneje podpolkovnik Jugoslovanske kraljeve vojske Edvard Vaupotič je živel v Mariboru, kjer je marca 1953 tudi umrl.

Rubrika: Poglej in povej: Spominska plošča stotniku Edvardu Vaupotiču