Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Danes je svetovni dan zdravja, tokrat pod geslom Gradimo pravičnejši, bolj zdrav svet. Epidemija covida je še posebej razkrila mnoge neenakosti glede zdravja. Že leto dni trajajoča epidemija je tudi obdobje dolgotrajnega stresa, ki je zelo vplival na naše duševno in telesno zdravje. Pomen duševnega zdravja izpostavljajo tudi strokovnjaki.

Svetovni dan zdravja nas tako tudi opominja, da je velika večina naših bolezni psihosomatskega izvora. Vsi naši občutki, stiske, radost, žalost in mnoge druge čustvene spremembe se odražajo v našem telesnem zdravju.

Če se ne osredotočimo na tisto, kar lahko spremenimo, se nelagodje v nas spremeni v občutek bolečine. "Če še vedno ne naredimo nič zase, telo ne zmore več energetskih primanjkljajev in se naše ravnotežje poruši in zbolimo, na telesu se pojavijo spremembe," pravi specialist medicine dela, prometa in športa Bojan Lovše.

Telesu moramo zmeraj prisluhniti, saj je zrcalo duše, in zdraviti naše notranje stiske, sicer zboli naše telo na različnih področjih, oslabi nam tudi imunski sistem. "Zato se nam ponavlja ta stalni krog kroničnih bolezni, ker so naša notranja doživljanja še zmeraj ista. Če naša notranja naravnanost in doživljanje nista zadovoljiva, potem tudi telo ne more biti, in od tod številne psihosomatske bolezni," še opominja Bojan Lovše.

Epidemiološki čas ni spremenil podobe na področju psihosomatskih bolezni, poleg njih so tudi zdaj v ospredju kronični stres, izgorelost na delovnem mestu in bolezni povezane s psihosocialnimi obremenitvami nasploh. Zato moramo tako posamezniki kot vsa družba bolj poskrbeti za ravnovesje v nas.