Akademski slikar Drago Mom Foto: DLUM
Akademski slikar Drago Mom Foto: DLUM

V Galeriji Društva likovnih umetnikov Maribor pripravijo ob prehodu v novo koledarsko leto tradicionalno skupinsko razstavo članov društva. V luči 100-letnice delovanja društva, ki jo bodo praznovali decembra, predstavlja svoja dela tokrat veliko več članov kot minula leta. Ob koncu razstave, 25. januarja, bodo razglasili nagrajence, ob razstavi pa so izdali tudi obsežen katalog, ki ga bodo predstavili danes ob 17.00.

Društvo likovnih umetnikov Maribor združuje nekaj več kot 80 slikarjev, kiparjev, grafikov, fotografov in novomedijskih ustvarjalcev iz Štajerske in Koroške. Na tradicionalni skupinski razstavi, ki je za mnoge ustvarjalce redka priložnost za predstavitev najnovejšega ustvarjanja, predstavlja tokrat svoja dela kar 33 članov.

Takšen odziv razveseljuje, pravi predsednik društva Vojko Pogačar, ki skuša ustvarjalce znova pritegniti tudi z novimi projekti, med katerimi je tudi večdnevna ustvarjalna delavnica. Njen prvi udeleženec je bil akademski slikar Drago Mom iz Ruš, vesel, da poznavalci prepoznajo njegovo ustvarjanje. »Prijetno je vedeti, da nekdo opazi tvoje delo, ga čuti. Tako se zaveš, da vse, kar narediš, vendarle ni za v koš«, pravi slikar, čigar akrilna slika XXX, nastala prav na delavnici, je zdaj razstavljena na tej skupinski razstavi, ki pa ponuja tudi oljna in abstraktna dela, akvarele, risbe, fotografije in večjo skulpturo drugih avtorjev. »Razstavljena dela se lotevajo tudi različne tematike. Veliko je figuralnih kompozicij, ki imajo globljo, pretresljivo izpoved, včasih tudi avtobiografsko«, pravi kustos razstave Mario Berdič.

Skupinska razstava v galeriji Društva likovnih ustvarjalcev Maribor bo na ogled do 25. januarja, ko bo žirija zunanjih kustosov razglasila najboljša likovna dela. Razstavo spremlja tudi obsežen strokovno pripravljen katalog.