Na Ptuju ima trgovinico Od mene k tebi, sama pa že vrsto let kupuje rabljeno, saj verjame, da si kvalitetna oblačila ali predmeti zaslužijo še eno priložnost. Zaradi svojega poklica je želela prostor za druženje. "Človek brez pogovora in bližine drug drugega ne more uspeti." Sabina je skozi to delo spoznala veliko ljudi. Po mnogih letih je torej šla na negotovo pot, ampak kot pravi, je začutila, da je čas za korak naprej.

Slika je simbolična. Foto: MMC RTV SLO/Pixabay
Slika je simbolična. Foto: MMC RTV SLO/Pixabay

"Nekako sem začutila, da je čas za novo pot in sem razmišljala, kaj v bistvu narediti. Mogoče se bo malo smešno slišalo, a moj mož včasih pravi, da kjer so kosovni odpadki, tam sem jaz. Ko ljudje odlagajo kosovne odpadke, grem vedno pogledat, kaj je uporabnega. Menim, da si vse zasluži novo priložnost. Hkrati pa sem to želela povezati s svojim delom. Po izobrazbi sem socialna delavka in rada govorim z ljudmi. Vem, da je pogovor tisto, kar ljudi sprošča in kar ljudje potrebujejo in sem rekla, da bom povezala to dvoje - druženje in bližino.

Potem se je nekako zgodila ta trgovinica. Najprej sem naredila atrijsko razprodajo in videla, da je super. Potem sem to nadgrajevala. Trenutni časi sicer niso najbolj prijazni, ampak ravno zaradi teh časov je to druženje in pogovor še dosti bolj pomemben," je povedala Sabina.

Ideja za trgovinico iz druge roke je dobila na potovanju pred mnogimi leti. "To sem videla na enem potovanju na Finskem, kakšnih 30 let nazaj. Nisem vedela, kaj to je, čisto po naključju sem prišla v eno trgovinico. Takrat sem začela rabljeno tudi kupovati. Vsaka stvar, ki je kvalitetna, ne samo oblačila, ampak vsaka stvar, ki je kvalitetna, si zasluži novo priložnost, ker s tem pokažemo spoštovanje tudi do tistih, ki so izdelek ustvarili, pa tudi skrb za planet."

V trgovinici je prostor tudi za knjige in živali. "Vse kar se nahaja v trgovinici, je rabljeno. Imam pohištvo svoje babice in dedka. Želeli smo, da to ni samo trgovinica, kamor prideš in nakupiš oblačila, ampak je to prostor za druženje. V predprostoru imamo tudi knjižnico za odrasle in otroke. Želela sem, da se res dogaja, ker to je v blokovskem naselju. V naši trgovini je tudi vedno sveže skuhana kava, za kar poskrbi naša mama. Za domače ljubljenčke pa imamo vedno kekse in svežo vodo."

Sabina deluje kot prostovoljka tudi pri društvu UP-ornik. "Vsako sredo sem na Ptuju in sploh v tem koronskem času se vidi, kako ljudem manjka pogovor. Ljudje so v hudih stiskah in težavah. Ljudje so osamljeni, nimajo nikogar za pogovor. Mi smo tisti, ki lahko spremenimo življenje na boljše."

In kako trgovinica deluje? "Ugotovili smo, da se pogovorimo z vsakim posebej in se vsak posebej tudi naroča k nam. Poiščejo me na Facebooku, me pokličejo po telefonu. Pri nas lahko dobijo kvalitetna rabljena oblačila pa tudi nova. Za odrasle in otroke se najde marsikaj, od oblačil, obutve, tudi modnih dodatkov. Imamo veliko tudi unikatov. Ena gospa iz Srbije nam šiva torbice. Tako povezovanje se gremo ves čas, sodelujemo."

Deluje pa komisijsko. "Komisijsko pomeni, da vi v svoji omari odkrijete oblačila in ne veste kaj bi z njimi. Potem pokličete mene, se dogovorimo za sprejem teh oblačil, podpišemo komisijsko pogodbo. Ko se oblačilo proda, vi prejmete izplačilo," je še povedala Sabina Škoda.

Trgovinica se nahaja blizu Zdravstvenega doma Ptuj. Sabino pa lahko pokličete tudi na telefonsko številko 031 709 609.

Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora: