Sveta UKC Maribor je potrdil Antona Crnjaca za novega direktorja zavoda. Foto: Radio Maribor
Sveta UKC Maribor je potrdil Antona Crnjaca za novega direktorja zavoda. Foto: Radio Maribor

Svet Univerzitetnega kliničnega centra Maribor je za novega direktorja druge največje bolnišnice v državi za naslednja štiri leta potrdil Antona Crnjaca, torakalnega kirurga, ki je v mariborski bolnišnici zaposlen več kot 30 let. Na položaju bo nasledil Vojka Flisa, ki se mu mandat izteče 19. junija in se ni odločil za ponovno kandidaturo. K imenovanju Crnjaca na čelo UKC Maribor mora dati soglasje še vlada.

Na razpis za novega direktorja UKC Maribor sta se prijavila dva kandidata, a je eden od njiju pozneje odstopil od kandidature, zato se je članom sveta predstavil samo dr. Anton Crnjac. Svoj glas mu je na tajnem glasovanju dalo deset od enajstih članov sveta. Gre za vrhunskega strokovnjaka, ki dobro pozna delo UKC-ja, je poudaril predsednik sveta zavoda Kazimir Miksić: "Pozna delo UKC-ja, točno ve, kje so problemi, in je sporoben te probleme tudi odpraviti."

Anton Crnjac je strokovni vodja klinike za kirurgijo in predstojnik oddelka za torakalno kirurgijo; od leta 2004 do 2010 je bil strokovni direktor UKC. Za kandidaturo se je odločil, ker ocenjuje, da lahko s svojim znanjem in izkušnjami pomaga narediti korak naprej: "Prišli smo do točke, ko je treba v ustanovi začeti razmišljati malce drugače, nekatere stvari spremeniti, nekatere pospešiti."

Crnjac si želi na čelu bolnišnice najprej sestaviti dober tim strokovnjakov na svojih področjih, med svojimi prednostnimi nalogami pa je navedel povrnitev pozitivne klime v kolektiv, izboljšanje prostorskih razmer in nadomeščanje dotrajane opreme, pri čemer izpostavlja infekcijski in pljučni oddelek ter onkologijo: "Na mariborsko bolnišnico tudi kar zadeva onkologijo in rakasta obolenja, gravitira slaba polovica Slovenije, mi pa kljub dobrim strokovnjakom in določenim dobrim aparturam premoremo samo 13 postelj."

Crnjac še poudarja, da mariborski UKC čaka vrsta investicij, tudi v dotrajana operacijski blok in patologijo. Predvsem pa želi graditi na ljudeh, strokovnjakih, v središče pa postaviti paciente in njihovo zdravje.