Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

V mariborskem Zdravstvenem domu so danes predali namenu obnovljene ambulantne prostore Oddelka za radiologijo, v katerih bodo po novem izvajali tudi računalniško tomografijo oz. tako imenovane CT preiskave. Gre za prvi tovrstni aparat v slovenskih zdravstvenih domovih, ki bo v veliko pomoč pri zdravljenju tako zdravnikom kot bolnikom.

Zdravstveni dom Maribor končuje eno najuspešnejših poslovnih let, je ob današnji predaji najnovejše pridobitve – aparata za računalniško tomografijo ali krajše CT, poudaril direktor Jernej Završnik. Gre za pomembno pridobitev, pravi, s ciljem: "Da bi našim strokovnjakom omogočili skupno delo – tako radiologom kot internistom, kardiologom, pulmologom, fiziatrom, da bi skupaj obdelovali slikovno diagnostiko enega pacienta in seveda takšna diagnostika je seveda dodana vrednost za paciente, ki bodo deležni takšne obravnave."

Poleg boljše slikovne diagnostike bo sodobna naprava za bolnike tudi precej manj nevarna, pa je dodal strokovni direktor Danilo Maurič: "Seveda to je moderna aparatura, digitalizirana; pa še nekaj, kar je najbolj bistveno – z bistveno manj sevanja."

Na najnovejšo pridobitev so v mariborskem zdravstvenem domu še toliko bolj ponosni, ker
gre za prvi takšen aparat, v prostorih zdravstvenih domov v Sloveniji. Vrednost prenove oddelka za radiologijo, ki so ga v mariborskem zdravstvenem domu uredili v kletnih prostorih, kjer je bila nekoč fizioterapija, je stala dober milijon evrov, sam CT aparat pa nekaj več kot 760 tisočakov.