Foto: PGD Maribor-mesto
Foto: PGD Maribor-mesto

Po uničujočem požaru večstanovanjskega objekta v Melju so oškodovano osebo namestili v začasni bivalni enoti mariborskega javnega medobčinskega stanovanjskega sklada, bivanjsko vprašanje bodo najverjetneje rešili tudi za mater in otroka, ki sta živela v stavbi.

V Mariboru razpolagajo z 51 začasnimi bivalnimi enotami, ki pa so v veliki večini zasedene.
Namenjene so za začasno reševanje stanovanjskih potreb socialno najbolj ogroženih in oseb, ki so ostale brez doma zaradi naravnih in drugih nesreč. Večina, 34, jih je V borovju 7, razlaga direktorica javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor Irena Španinger: »Trenutno imamo dve prosti enoti. Če bomo namestili še mamo s sinom, potem nam v tem trenutku ostane samo ena. Imamo pa tudi možnost, če bi bilo vse zasedene, da kakšno stanovanje, ki ne zadošča tehničnim predpisom stanovanja za oddajo po neprofitnem razpisu, prekategoriziramo v začasno bivalno enoto. Težko bi se zgodilo, da mi ne bi mogli pomagati.«

Najemnine so neprofitne in pogodbe sklenjene za določen čas enega leta, z možnostjo podaljšanja. Da v garsonjerah začasen dom najdejo ljudje, odrinjeni na rob družbe – nekdanji kaznjenci in odvisniki – pa je zahtevano sodelovanje več organizacij. »V začasni bivalnih enotah sta nameščeni dve osebi in iz vidika bivanja, ko so te osebe v stiski ali na splošno s posebnimi potrebami niso najprimernejše,« je še povedala Španingerjeva, ki meni, da bi v mestu skupaj s potrebami centra za socialno delo potrebovali dvakrat več začasnih enot.