Foto: Reuters
Foto: Reuters

Konec maja se je začela kampanja Nalezimo se dobrih navad – cepimo se, katere namen je ozaveščanje in informiranje ljudi glede cepljenja. Info točka kampanje je danes gostovala v Mariboru. Podravska regija sicer po deležu popolnoma cepljenih prebivalcev za slovenskim povprečjem zaostaja za poldrugi odstotek, pri cepljenih z enim odmerkom pa je zaostanek še nekoliko večji. Kot pravijo pristojni, predvsem zaradi nižje precepljenosti v ruralnih delih regije.

Trenutno je popolnoma cepljenih dobrih 22 odstotkov prebivalcev Podravja, po besedah direktorja mariborskega zdravstvenega doma Jernej Završnik, pa v Mariboru ni ostalo veliko takih, ki se želijo cepiti s prvim odmerkom: "Bomo v tem tednu našo listo čakajočih izpraznili in v prihodnjem tednu potem cepili vse tiste, ki bodo prejeli drugi odmerek."

Naslednji teden v petek pa bodo ponudili možnost cepljenja tudi za nenaročene. Nasploh za Podravje velja, da v mestnih središčih precepljenost ni slaba, samo v Mariboru se približuje 45-im odstotkom, težava pa so ruralni deli regije. Predstojnik mariborske Območne enote NIJZ Zoran Simonovič: "V nekaterih občinah so komaj šele zdaj dosegli 20-odstotno precepljenost s prvim odmerkom cepiva, v nekaterih pa niti 15-odstotno teh, ki bi bili polno zaščiteni."

Težava je tudi zaupanje v cepiva. V Mariboru se na vabilo na cepljenje z vektorskim cepivom Janssen ni odzvala približno tretjina ljudi, pri drugih cepivih je takšnih okrog 10 odstotkov. Državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Alenka Forte glede tega pravi: "Vsa cepiva so varna, zanesljiva, učinkovita in je pomembno da se cepimo, ni pa toliko pomembno, s katerim cepivom."

Sploh ker dobra precepljenost prispeva tako k nižjemu številu okužb, kot težjih potekov in smrti, varuje pa tudi pred novimi različicami koronavirusa.