Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

5 od 8 opozicijskih svetniških skupin iz mariborskega mestnega sveta je podpisalo izjavo, s katero se zavezujejo k spoštovanju mednarodnih pogodb in konvencij s področja nasilja, saj da občina ustreznega etičnega kodeksa nima.

Ob tem so župana Sašo Arsenoviča zaradi nedavnega fizičnega incidenta z mladoletnikom ponovno obsodili in TUDI pozvali k odstopu. Župan nasilje zanika, policija dogodek še preiskuje. Tako pa Matic Matjašič z Liste mladih - Povezujemo:

"Že samo to priznanje župana Arsenoviča, da je najstnika zgolj držal za roko in pridržal, je jasno, da je šlo za fizično nasilje, zato pozivam vse lokalne in državne organizacije in institucije, da to nasilje jasno obsodijo."

Da spoštujejo konvencije za preprečevanje nasilja, so podpisali še Lista Franca Kanglerja – Nova ljudska stranka, SDS in Lista za pravičnost in razvoj ter samostojni svetnik Miha Recek. Čeprav je opozicija zdaj večinska, so zbrali podpise okoli 20 od skupno 45 svetnikov, zbirali jih bodo še do majske seje. V Levici in Listi kolesarjev in pešcev razloga za podpis ne vidijo, saj so dejanje že obsodili, norme s področja nasilja pa spoštujejo. V Stranki mladih – zeleni Evrope pa so podali ločeno, kot pravijo, še ostrejšo izjavo.

Župan Arsenovič je sicer danes vse svetniške skupine povabil na sestanek. Podpisniki izjave se ga ne bodo udeležili.