Foto: BoBo
Foto: BoBo

Volivci so v mariborskih okoliških občinah v več primerih aktualnim županjam in županom zaupali še en mandat. Do spremembe je prišlo v občini Sveta Ana, kjer se nekdanji župan ni odločil za ponovno kandidaturo.

Županski kandidat NSi David Klobasa je novi-stari župan Svete Trojice v Slovenskih goricah. Prejel je več kot 84 odstotkov glasov. "Najpomembnejše je, da je bil izvoljen ves občinski svet, in mislim, da je to edinstven primer v zgodovini države, kjer je bila v celoti izvoljena lista enega kandidata."

V občini Miklavž na Dravskem polju so še en mandat zaupali aktualnemu županu. Z 68 odstotki je slavil Egon Repnik. "Če bi pričakoval tak odstotek, bi deloval prepotentno. Volilna udeležba, pa malce presenetljiva; druga volilna enota oziroma teren, kjer sem doma celo 20 odstotkov več kot v Miklavžu, in to je presenetljivo."

Štefan Žvab, ki je kandidiral s podporo volivcev, ostaja na čelu občine Šentilj. Zbral je dobrih 69 odstotkov glasov. Na volišče je odšla polovica upravičencev. "Najprej se bom lotil občinskega proračuna za naslednji dve leti in lahko obljubim, da tisto, kar sem napovedal, bom tudi izpolnjeval."

Silvo Slaček se v Sveti Ani ni odločil za ponovno kandidaturo. V občini z nadpovprečno volilno udeležbo, bila je blizu 60-odstotna, je slavil Martin Breznik, ki je prejel slabih 80 odstotkov glasov podpore. "Zelo pomembno se mi zdi, da župan, ki na novo vstopa v čevlje, čuti podporo kraja in ljudi. To je dobra popotnica, velika odgovornost za delo in zastavljen program."

Marko Soršak je bil z dobrimi 79 odstotki ponovno izvoljen v občini Hoče Slivnica, kjer je bila nižja, 40-odstotna udeležba. "Rezultat je odličen, udeležba je porazna. Ne vem, ali je to zaradi zaporednih volitev, ali so ljudje naveličani tega, kar se je zadnja leta dogajalo na državnem nivoju. Menim, da se je v zadnjih letih ljudem politika priskutila."

Na čelu ruške občine ostaja aktualna županja Urška Repolusk.