Foto:
Foto:

Izvedbe zimzelenih pesmi pevca Toma Jonesa so pogosto prepletene s humorjem, njegove interpretacije pa se v marsikaterem pogledu znajdejo na vrhu vokalnih izvedb.

Zgodba o uspehu pevca meji na čudež

Tom Jones je začel prepevati v zgodnjem otroštvu na družinskih srečanjih, v cerkvah, na porokah in seveda v šolskem zboru. Če pri dvanajstih letih ne bi zbolel za tuberkulozo, bi verjetno, kot njegovi vrstniki, bil primoran delati v enem od valižanskih rudnikov. Zaradi bolezni je bil prikovan na posteljo, čas pa si je krajšal s poslušanjem glasbe najrazličnejših izvajalcev.

Uspeh doma in po svetu

Ob uspehu v rojstni Veliki Britaniji je Jones pridobival vse večjo popularnost tudi čez lužo. Tesno prijateljstvo je stkal z Elvisom Presleyem. S stališča popularne kulture in zgoščene konkurence, ki vlada v glasbenem svetu, je zanimivo, da sta Tom in Elvis prijateljevala vse do konca.

Nekakšna odskočna deska za Tomovo kariero je bil Las Vegas. Njegov karizmatični nastop v tesnih hlačah in na pol odpeti srajci je še posebej pri nežnejšem spolu povzročil val navdušenja in poželenja. Znani so posnetki iz tistega časa, ko ob Tomovem nastopu ženske dobesedno padajo v zamaknjenost, namesto rož pa na oder letijo ključi hotelskih sob in spodnjice. V glasbenem svetu smo vajeni vsega dobrega in slabega, vendar so takšna dejanja Toma Jonesa izstrelila v svet znanih. V svet, kjer ni nič nenavadnega, če ob zajtrku namesto običajne jutranje kave popijete 20 let star šampanjec in jeste najdražji kaviar. S temi besedami je v nekem intervjuju pevec opisal norost, ki ji rečemo slava.

Album Praise and blame navdihnjen z duhovno glasbo juga ZDA

Navdih za album Praise and blame prihaja iz ameriškega duhovnega repertoarja, po svoje pa črpa tudi iz bogate pevsko usmerjene glasbe industrijskega Walesa. Zgoščenka je pri glasbenih kritikih naletela na različne odzive, dejstvo pa je, da že po drugem poslušanju albuma ugotovimo, da je novi album Toma Jonesa odličen, in prav takšne so tudi njegove izvedbe, ki učinkujejo v vsakem časovnem obdobju. Verjetno je razvoj vsakega umetnika močno povezan z njegovimi koreninami.

Junija koncert v Ljubljani

Tom Jones je bil rojen 7. junija leta 1940. Kljub svoji starosti pa se zdi, da še ni zrel za pokoj. Glasbenik je ponovno na turneji in le dober teden po njegovem rojstnem dnevu se bo glasbena karavana ustavila tudi v Ljubljani. Njegovi oboževalci ga boste lahko slišali in videli 18. junija v Stožicah. Poslušajmo še nekaj glasbe.

Prisluhnite celotnemu Glasbenemu radiogramu!