Foto: Radio Maribor/Janez Klenovšek
Foto: Radio Maribor/Janez Klenovšek

Feniks je tri metre visoka plastika iz kovine v človeški podobi, ki vstaja, da bo poletela, kot ognjena ptica Feniks, ki zgori in močnejša in modrejša vstane iz lastnega pepela in pooseblja sodobnega človeka, tudi avtorja. Skulptura predstavlja pomembno prelomnico v ustvarjalnem in osebnem življenju kiparja Zorana Pozniča. » Postavitev je mejnik v mojem ustvarjalnem obdobju, zato tudi ta naslov Feniks, iz pepela ponovno vzdignjen, ponovno pripravljen na letneje«, pove Zoran Poznič.

Mitološka ptica Feniks se kljub uničenju znova rodi in poleti v višave ter s tem simbolizira večni ritem evolucije, življenja in novega upanja. Tudi Pozničeva skulptura prinaša pomembna sporočila za današnji čas. "Skulptura predstavlja eno neskončno, večno željo, potrebo vsakega človeka, da se vzdigne iz vsega kar nas obdaja, iz te majhnosti, iz teh porazov, nesreč in v resnici govori o tistem pozitivnem, pozitivni energiji v vsakem izmed nas, ki nas v resnici žene naprej«, pojasnjuje kipar.

Človeški Feniks iz treh kovin je zasnovan v gibanju, kot da bo pravkar poletel v nebo. Skulpturo je avtor zasnoval, da bi vsak med nami, tudi obiskovalec razstave premislil o sebi, življenju in družbi, v kateri živimo in jo soustvarjamo.
Kipar in menedžer na področju likovno-vizualne umetnosti, predsednik Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov Zoran Poznič je Feniksa v človeški podobi ustvaril, da bi nam vlil upanje. V mariborski galeriji ArtKit bo na ogled do 12. februarja.