Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat
Foto: MMC RTV SLO/Manuela Horvat

Tudi danes nam je svetovala veterinarka Natalija Hercog Gerbec, vodja Veterinarskega centra Pika v Mariboru. Namreč lastniki se dobro zavedamo, da kljub temu, da imamo žival, se najbolj bojimo trenutka, da vse ne bi bilo v redu.

Kako vemo, da naša žival ni najbolj zdrava in na kaj naj bomo pozorni?
"Znaki bolezni se lahko prej izrazijo ali kasneje, odvisno je tudi od živalske vrste. Recimo mačke, ki so v osnovi po naravi predatorji, bodo kar nekaj časa lahko skrivale bolezen. Pri psih to lažje opazimo, eden izmed prvih znakov je recimo splošno obnašanje. Da so nekako žalostni, apatični, nezainteresirani, pridemo domov in nas niti ne pozdravijo. Naslednja stvar je absolutno apetit. Pes, ki je rad jedel, ki se je obroka veselil, pa je manj oz. postaja izbirčen …Znaki, ki so mnogo bolj alarmantni in tudi lastnike najbolj zaskrbijo pa je bruhanje in driska, znak je tudi hujšanje in sicer kronično potekajočih bolezni, kjer pa mi mogoče tega takoj ne vidimo, ker z živaljo preživljamo vsak dan. Če povzamem, kakršna koli sprememba obnašanja, sprememba v apetitu in pa očitni znaki bruhanje, driska. Nadalje pa tudi pitje vode, tudi pretirano pitje pri živalih je lahko znak bolezni in sicer sladkorne bolezni. Za sladkorno zbolijo tako psi, kot tudi mačke, predvsem te, ki so v stanovanju in so debele," je povedala veterinarka Natalija. Pretirano pitje pri živalih je torej znak bolezni. "Nekako velja tako: sto mililitrov - en deci na kilogram telesne teže. Če je kužek težek nekje 10 kg bi bil kakšen liter vode že preveč."

Glede bruhanja in driske pa je Natalija zelo podrobno razložila, kdaj je stanje alarmatno in kdaj ni, prisluhnite celotnemu pogovoru spodaj v dodani povezavi posnetka. V naslednji oddaji pa bomo govorili o rakastih obolenjih, kako jih prepoznamo in katera so najbolj pogosta.


Zavetišče za živali Maribor
Naša oddaja Vesela tačka tedensko poziva k posvojitvam. V Mariboru na srečo imamo zavetišče, kjer na nov dom čakajo številne tačke. Če boste posvojili kakšno s pomočjo našega radia, nas le obvestite, veseli bomo. Morda bo vaš novi član postal Piki.

Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor
Foto: MMC RTV SLO/Zavetišče za živali Maribor

Piki je prijazen samček srednje rasti, star približno 9 let. V zavetišče je prišel s staro poškodbo sprednje tačke in nanjo šepa, zato so njegovi sprehodi krajši in počasnejši. Ampak nič zato, saj manjkajoči del sprehoda nadomestimo z veliko cartanja, kar pa naravnost obožuje, so zapisali v zavetišču.

Želijo pa si, da najde nekoga, ki mu lahko nudi več krajših sprehodov skozi dan ali hišo z ograjenim dvoriščem, predvsem pa mirno okolje. Se pa tudi razume z nekaterimi psi.
V kolikor se zanimate za posvojitev Pikija in bi ga radi spoznali, pokličite zavetišče na 02 480 16 60 v času uradnih ur (pon-pet 8.00-12.00) ali pišite na zavetisce.mb@snaga-mb.si, da se dogovorite za termin ogleda.

Poskrbimo za živali, opazujmo jih, posvojimo kakšno in omogočimo nov topel dom, … prihodnji četrtek ob pol devetih pa Vesela tačka ponovno prihaja z novimi vsebinami in novimi tačkami. Tudi danes sta bila z vami voditelja Robert Levstek in avtorica oddaje Jasmina Bauman.

Prisluhnite celotnemu posnetku: