Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Letošnji praznični festival Čarobni Maribor bo tradicionalno popestril tudi program Vilinskega mesta. Festival za otroke in družine, ki nastaja v sodelovanju Narodnega doma Maribor, zavoda Mars, društva Hiša! in drugih ustanov ter podjetij, ki bo po dveh epidemičnih letih spet zaživel v polnem obsegu, bo ponudil več kot 100 dogodkov in tudi nekaj novosti.

Vilinsko mesto bodo odprli v petek, 2. decembra, z ognjeno bobnarsko predstavo na dvorišču Vetrinjskega dvora, kjer bo glavnina dogajanja:

"Od pravljic in plesa, do predstav, koncertov, delavnic, starih obrti, humanitarnega sejma, prekrasne scene, toplih prostorov ... to je en tak zimski Art kamp," pravi vodja Urška Košica.

Otroke bodo obiskali tudi dobri možje, vabijo pa tudi na starodavno praznovanje novega leta na zimski solsticij, 21. decembra, ko je začetek koledarske zime.

"Kurili bomo ogenj in šli na sprehod z vilami in majhnimi škrati z lanternicami iz Vilinskega mesta do avditorija Lutkovnega gledališča. Pri starem hrastu bo ognjišče, kurili bomo zelišča, pili čaj in uživali v predstavi," pojasnjuje sogovornica.

Povezujejo se tudi z drugimi kulturnimi ustanovami in podjetji: med novostmi so kuharske delavnice in kulturno-športni dogodek Vilinski hojatlon.

"Obiskovalci prejmejo zemljevid in gredo po točkah po mestu, iščejo gesla, izpolnijo križanko in se na koncu družijo pri kiosku v bližini Kojaka," razlaga Košica.

Društvo Hiša! pa bo glavnino delavnic in nastopov preselilo na Vojašniški trg, ki ga bo krasil

" ... en večji svetlobni kip, ki ga izdelujemo v sodelovanju s srednjo šolo za trženje in dizajn, z motivom Zlate ptice iz stare slovenske pravljice," pravi vodja Maja Pegan.

Program Vilinskega mesta bo trajal do 28. decembra.