Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek
Foto: Radio Maribor/Katarina Klep Černejšek

Mesec november že vrsto let zaznamuje tudi mednarodno gibanje Movember. Namenjeno je ozaveščanju o zdravju in boleznih, ki prizadenejo predvsem moške. Tak je denimo rak na prostati. V Sloveniji vsako leto na novo odkrijejo bolezen 1600 moškim, več kot 400 jih umre, zato stroka opozarja na pomen zgodnjega odkrivanja bolezni. A pri tem ostajata glavni težavi pomanjkanje urologov in posledično predolge čakalne dobe za prvi pregled pri specialistu.

Rak prostate ostaja najbolj smrtonosen rak med moškimi pri nas, ob letošnjem Movembru izpostavljajo v Društvu uroloških bolnikov Slovenije. Razlogi za to pa se po mnenju predsednika Franca Hočevarja, ki je tudi sam prebolel raka, skrivajo v še zmeraj močnih predsodkih: "To je dokaj intimno področje. Si predstavljate moškega, da bi se pogovarjal s skupino ljudi ali pa celo z urologom o ikontinenci, o erektivni disfunkciji ali pa čem drugim, kar je vezano na prostato."

Movember
Movember

A stroka je jasna. "Če želimo zmanjšati umrljivost, je treba najti načine, kako zgodaj odkrivat to bolezen. Napredovane oblike raka prostate so večinoma neozdravljive," pravi urolog Uroš Kacjan iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor in ob tem še dodaja, da sicer večina oblik tega raka ni nevarnih in agresivnih, a bi bilo vseeno smiselno uvesti nacionalni presejalni program, kot ga že imajo nekatere države. A še prej bo treba zagotoviti zadostno število urologov in skrajšati čakalne vrste za pregled.

Ob 58 specialistih bi jih potrebovali vsaj še enkrat toliko, ocenjuje Boris Košuta iz Združenja urologov Slovenije: "Številke so pereče, na enega specialista urologa pride približno 34 500 prebivalcev, za primerjavo v Nemčiji je ta številka 14 tisoč."

Tudi letos bodo v okviru Movembra zbirali sredstva z dobrodelnimi akcijami. Izkupiček pa bo namenjen za nakup opreme oziroma robota v mariborskem UKC-ju.