Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Ker je razvoj dogodkov v zadnjem letu dni povzročil številne družinske stiske, so pri ZPM Maribor odprli posebno telefonsko Linijo za Očete in Mame. Namenjena je staršem, ki jih obremenjujejo vprašanja s področja vzgoje in odnosov v družini.

Ker so stiske staršev vse bolj zaznavali ZPM-ovi prostovoljci – svetovalci na Telefonu za otroke in mladostnike TOM, saj na njihovo številko pogosto pokličejo tudi starši, ki iščejo nasvete, so se pri ZPM Maribor odločili, da jim ponudijo posebno telefonsko Linijo za očete in mame.

"Ker smo te potrebe zaznavali že prej, smo se odločili, da vpeljemo vsebine, namenjene starše, ki jim bodo v podporo pri vzgoji in družinskih odnosih," pojasnjuje Tadeja Dobaj iz ZPM Maribor.

Svetovalne pogovore opravljajo družinski svetovalci Familiylaba. Klicev je ogromno. "V zadnjih mesecih je zadeva eksplodirala in pravzaprav smo mnogi to pričakovali, glede na to, kaj vemo o človeku in njegovi psihi v razmerah, kakršne imamo," pojasnjuje vodja Familylaba Ivana Gradišnik. Če so se med prvim valom ljudje zaprli med štiri stene, je med drugim in tretjim povsem drugače.

V najslabšem položaju so družine z majhnimi otroki, matere samohranilke, starši, zaposleni na najslabše plačanih delovnih mestih, in starši otrok s posebnimi potrebami, ki smo jih z načinom spopadanja s covidom popolnoma stisnili v kot, dodaja Gradišnikova: "Ti ljudje so v nemogočem položaju že eno leto."

Svetovalci jim skušajo pomagati ugotoviti, kaj je realno mogoče narediti, da si olajšajo položaj. Linija za Očete in mame je na številki 040 49 00 49 odprta vsak četrtek med 16-o in 18-o.