Foto: BoBo
Foto: BoBo

Mariborski župan Saša Arsenovič, kot kaže, še nima zadostne podpore mestnih svetnikov za združitev občinskih podjetij v javni holding. Potem ko je besedilo odloka o ustanovitvi holdinga včeraj zavrnil občinski odbor za komunalne in gospodarske javne službe, je župan napovedal, da bo točko prestavil z majske seje mestnega sveta na junijsko.

Mariborska občina prebivalcem zagotavlja osnovne storitve prek šestih podjetij, ki so v njeni popolni ali večinski lasti. To so Energetika, Marprom, Mariborski vodovod, Nigrad, Snaga in Pogrebno podjetje Maribor. Takšna ureditev je neučinkovita, zaradi velikega števila hčerinskih podjetij, ki jih imajo te družbe, pa tudi netransparentno, je na prošnjo župana novinarjem pojasnil Boštjan Brezovnik z Inštituta za lokalno samoupravo. Ustanovitev holdinga bi prinesla boljšo in učinkovito organizacijo, boljši nadzor nad financami in učinkovitejše črpanje javnih sredstev.

A odlok o ustanovitvi holdinga, ki ga za občino pripravlja odvetniška pisarna Živko in Purg, očitno nima potrebne podpore v mestnem svetu. Zavrnil ga je tudi občinski odbor za komunalne in gospodarske javne službe. Predsednik Stojan Auer meni, da je besedilo nedodelano, ekonomski učinki pa niso razvidni. Boji se tudi, da bi holding postal skušnjava za strankarsko kadrovanje.

A kot pravi župan Saša Arsenovič, so neskladja le še v podrobnostih: "Glede holdinga ni vprašanja da ali ne temveč v kakšni obliki, da bo učinkovit še nadalnjih petdeset let." Zato poziva h konstruktivnim pogovorom.