Foto: Radio Maribor/Zvonka Rajšp, poslušalka
Foto: Radio Maribor/Zvonka Rajšp, poslušalka

Poslušalka nas je obvestila, da se na vrtičkih v mariborski četrti Tezno v bližini osnovne šole Martina Konšaka nabirajo odpadki.

Nekateri vrtički ob robu Stražunskega gozda so povsem zanemarjani. Obdaja jih zarjavela žična ograja. Trava je nepokošena. Videti je tudi rumeno cvetoče bilke, podobne ambroziji. Na parcelah stojijo barake iz različnih materialov, ob njih pa kupi odpadkov: plastične plahte, hladilniki, deske in iverne plošče, preproge, plastični kanistri in vejevje … In najbrž še kaj. Poslušalka pričakuje, da če vrtički že so, naj najemniki zanje ustrezno poskrbijo.
O tem smo povprašali mariborskega podžupana Sama Petra Medveda:

"Sam sem obiskal lokacijo v Stražunu. Sam imenujem to že neko mariborsko posebnost ali mariborske favele, če bi tako rekel, kot ljudje poznajo. Ti vrtički mnogokrat prerastejo v že neke vikende, prostočasne aktivnosti, ljudje si nameščajo pomožne sanitarije, kar je res slaba praksa."

Želi si, da bi se vrtički uredili po zgledu tistih pod Pekrsko gorco in v Morskem jarku:

"Manjka mogoče tukaj še nek pristop občine k celostnemu izgledu in zagotavljanju skupnih prostorov in sanitarij. Tukaj imamo še kar nekaj rezerve, kako ravnati. Tudi o tem razmišljamo, načrtujemo."

Konkretnih rešitev torej še ni. Kot ocenjujejo na občini, pa je bila doslej uspešna akcija ozaveščanja, naj vrtičkarji zelenega obreza več ne odlagajo na gozdna tla.