Foto:
Foto:

S predstavitvijo splavarske oziroma flosarske tradicije in prikazom izdelovanja novega flosa so v splavarskem pristanu na Gortini v občini Muta odprli letošnji 4. Drava festival, ki poteka pod organizacijskim okriljem Skupine za Dravo. Med številnimi prireditvami, ki jih bodo pripravili v naslednjih dveh mesecih, bodo izpostavili tudi pomen dolgoletne tradicije splavarjenja po Dravi.

V tem času bodo pripravili 18 prireditev, povezanih z Dravo, s poudarkom na športu, rekreaciji in izobraževanju. S festivalom želijo Dravo in njene mnoge naravne danosti približati lokalnim prebivalcem, dvigniti zavest o kakovostnem življenjskem okolju ob reki in o pomenu njenega ohranjanja. Ob tem bi radi povezali posameznike in ponudnike, s tem pa spodbudili sodelovanje za skupen trajnostni razvoj in promocijo območja reke Drave v Sloveniji in tudi širše. Bolj kot številu bodo letos dali poudarek kakovosti dogodkov, ki gredo tudi v smer petzvezdičnih doživetij, poudarja direktorica Zavoda za turizem Maribor Pohorje Doris Urbančič Windisch in dodaja, da je Festival Drava kot otrok, ki še raste, saj z novimi partnerji pri projektu širijo ponudbo. Dogajanju se letos prvič pridružujejo partnerji iz Avstrije, medtem ko je sodelovanje s partnerji s Hrvaške že utečeno.

Koordinator Skupine za Dravo Uroš Rozman poudarja, da so letos dali prednost kakovosti festivala: »Zato so letos v festival vključeni dogodki, ki so bolje razporejeni in so v celoti vezani na dogajanje ob ali na reki Dravi.«

Dogodki, ki želijo Dravo in njene danosti približati lokalnim prebivalcem in turistom, se bodo odvili med 18. majem in 14. julijem. Festival se začenja v Dravogradu z vodenim kolesarskim izletom Drava bike, hkrati bodo na območju Maribora ves prihodnji konec tedna, 18. in 19. maja, trije tekaški dogodki, in sicer 3. nočni tek, Urbani gladiator in Mali otroški urbani gladiatorček.

S Koroške so osrednji partner festivala Koroški splavarji, ki bodo od četrtka, 23. maja, in vse do sredine junija v splavarskem pristanu na Gortini gradili nov flos "hlodovc", ki bo namenjen manjšim skupinam in posebnim doživetjem. Promocijske vožnje bodo v okviru festivala pripravili med 20. in 23. junijem, še prej, 8. junija, pa bo v okviru Drava festivala kulinarični spust po reki Dravi ob spremstvu koroškega kantavtorja Milana Kamnika.

Dolga »flosarska« tradicija

Splavarstvo je bilo v 20. stoletju pomembna gospodarska panoga v Dravski dolini, ko so flosarji prevažali les po reki vse do mest na današnjem Madžarskem, v Srbiji in Romuniji.

Kot pravi flosarski gospodar Anton Gostenčnik, je bil nekoč na Dravi splavarski promet zelo razvit: »Mimo Gortine na Muti je proti Mariboru plulo več kot 2.000 flosov na leto.« Danes lesa ne prevažajo več na flosih, radi pa po Dravi popeljejo zabave željne obiskovalce. Tako so v zadnjih dveh desetletjih prepeljali že več kot 200 tisoč gostov. Flosarske frajle in flosarji obiskovalce pričakajo s harmoniko in nasmehom na obrazu, Anton Gostenčnik pa še pravi:« Koroški splavarji, ki v splavarskem pristanu na Gortini na Muti že skoraj 20 let ohranjamo tradicijo splavarstva, z veseljem in entuziazmom sodelujemo v projektu Drava Festival. Veseli nas, da se je turistično življenje ob reki Dravi resnično začelo prebujati, tudi nam je to dalo nov zanos. V preteklosti smo se že spraševali, kako bo s splavarjenjem naprej, turizma se namreč ne da delati na enem dvorišču, potrebno je slediti novim trendom, podoživljanjem naravnih lepot, ki jih tukaj prav gotovo imamo.«