Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Gradnja zadnje, tretje faze podaljška Ceste Proletarskih brigad v Mariboru oz. t.i. Limbuške obvoznice naj bi se začela v prvi polovici tega meseca. Traso, ki bi se lahko tudi podražila, naj bi končali spomladi prihodnje leto.

Kot je znano, je do zamud (pri gradnji) sprva prišlo zaradi pridobivanja zemljišč, gradbeno dovoljenje za izvedbo zadnje etape so pridobili šele letos. Vzrok zamud pri nadaljevanju gradnje so bili nato zasedenost gradbene operative in podražitve, pojasnjuje vodja Sektorja za investicije v ceste na Direkciji za infrastrukturo Tomaž Willenpart, in dodaja, da se z izvajalcem dogovarjajo glede višjih stroškov:

"Ta moment težko govorimo kaj bo. Dejstvo je, da je izvajalec izpostavil problem podražitev. Dejstvo je, da pričakujemo, da bo ta zahtevek za podražitev ustrezno strokovno podprt. Vendar o tem bomo lahko govorili šele, ko bo prišel in ga bomo obravnavali. V pogodbi so določila mednarodne gospodarske zveze FIDIC, kjer se te podražitve potem preglejujejo skladno s predpisanim postopkom."

Willenpart tako dodaja, da je trenutno v podpisovanju le aneks za podaljšanje roka izgradnje manjkajočega 900-metrskega odseka ceste do krožišča pri nakupovalnem centru Qlandia Supernova:

"Naročnik želi, da bi izvajalec dela končal v letošnjem letu, vendar zaradi vseh peripetij, začenši s korono, zasedenostjo gradbene operative in tako naprej, je bolj realno spomladi naslednje leto."

Projekt gradnje celotne ceste, dolge skoraj dva kilometra, je sicer ocenjen na 11 milijonov in pol evrov. V Pomgradu so maja 2020 v sodelovanju s partnerjem, podjetjem Strabag, začeli dela; takrat je bilo predvideno, da bo cesta dokončana v 600 dneh.