Foto: Radio Maribor/Jana Petrak Zajc/Pokrajinski arhiv Maribor
Foto: Radio Maribor/Jana Petrak Zajc/Pokrajinski arhiv Maribor

Gostja oddaje Obrazi sosednje ulice je bila direktorica Pokrajinskega arhiva Maribor mag. Nina Gostenčnik, ki je vodenje te ustanove prevzela sredi lanskega leta.

S sogovornico smo se pogovarjali o pomenu in poslanstvu Pokrajinskega arhiva Maribor, pa tudi o delu arhivistov. »Stereotip arhivista, ki dela v tišini, med kupom papirjev, je daleč od resnice. Pri našem delu je toliko drugih aktivnosti, ki jih moraš početi, da tako delo predstavlja le delček našega časa. Smo tudi detektivi, forenziki …,« slikovito dodaja Gostenčnikova. Arhiv ni zanimiv samo za raziskovalce, kot so zgodovinarji, sociologi, arhitekti … Listine in dokumente velikokrat iščejo tudi občani zaradi upravnih in drugih postopkov.

»Med delom naletimo tudi na »bisere«. Kolegica je pripravljala razstavo o Turnišču, pri čemer so ene listine veljale za vedno izgubljene, preprosto jih ni bilo. Pri pripravi razstave pa so se te listine iz 15., 16. stoletja našle in to je bil pravi »boom«, da so dejansko spet ugledale luč sveta,« pravi Gostenčnikova, ki si prizadeva, da bi delo arhiva čim bolj približala širšemu prebivalstvu.

Celotnemu pogovoru z Nino Gostenčnik lahko v celoti prisluhnite na spodnji povezavi.

Obrazi sosednje ulice