Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vpogled v to polje prostora za učenje prek igre, socialnega razvoja, ustvarjalnosti in domišljije sta omogočili 9- in 12-letnica. Zainteresiranim sta igrišča na desnem bregu Drave predstavili v sklopu Mladi festival sprehodov v organizaciji društva Rajzefiber, programskega stebra društva Hiša! Kako vidita mesto in ob katerih igriščih se mladim zasvetijo oči?

Foto: Facebook/Zavod igrišče Maribor
Foto: Facebook/Zavod igrišče Maribor

S poznavalkama otroških igrišč, nekdanjo obiskovalko, najstnico Valentino, kratkohlačnico Eleno in njuno asistentko, kot se je poimenovala mama Tanja Cvitko, smo se sestali pred OŠ Tabor 1 – s ciljem potovanja: obiskom igrišč – klasičnih, kataloško izbranih – in doživljajskega.

Na igrišču ni meja, sta enotni

Gre za prostor za premagovanje strahov, fizično, čustveno, kognitivno in socialno rast najmlajših. Tam se sklepajo nova prijateljstva, otroške simpatije, skozi igro se učijo empatije, razumevanja in komunikacije. A kot sta kritično ocenili poznavalki, vsako igrišče ni dobro igrišče! Pomembna je senca. Manj je tovarniško postavljenih igral, tem večja je možnost domišljijske igre.

»Igra je to, kar si otrok sam izbere, da bo počel karkoli, s komerkoli. To je igra.«