Foto: Radio Maribor/Pogrebno podjetje Maribor
Foto: Radio Maribor/Pogrebno podjetje Maribor

Tokrat je bila naša gostja magistrica Lidija Pliberšek, direktorica Pogrebnega podjetja Maribor, ki si želi pokopališko dejavnost javnosti predstaviti tudi kot del turistične ponudbe mesta, poslanstvo pa vidi tudi v skrbi za kulturno dediščino tega prostora.

Je častna občanka mesta Sarajevo, že tretji mandat predsednica Združenja evropsko pomembnih pokopališč, v katero je vključenih več kot 100 mest v Evropi, med njimi Dunaj, Madrid, Bukarešta, Stockholm, Dublin: »Pokopališča so pomemben del zgodovine mest, ljudi in običajev. Izredno pomembno je, da zaznavamo kulturno dediščino teh starih nedelujočih pokopališč, moj razmislek pa gre v smeri, da je treba dati tudi delujočim pokopališčem vlogo prostora komunikacije, kulturne dediščine in turistične znamenitosti nekega mesta.»
Kmalu po diplomi iz mednarodnih ekonomskih odnosov na mariborski Ekonomsko-poslovni fakulteti je začela poslovno pot v mariborskem tekstilnem velikanu Piku, zdaj je na čelu Pogrebnega podjetja že polnih 18 let. Od letos je tudi direktorica Javnega holdinga Maribor: »Rada bi postavila dobre temelje za delovanje tega holdinga in ti so prenos ljudi, postavitev ustrezne infrastrukture znotraj delovanja podjetij, priprava dobrih vsebin za usklajene investicije, ustreznost posameznih služb, jih spraviti na skupni imenovalec in to je moja zaveza pri tem holdingu.«
Tisti, ki jo poznajo, pravijo, da je ambiciozna, delavna, komunikativna in usmerjena k ciljem, a tudi trmasta in nepopustljiva. Spoznajte jo v oddaji Obrazi sosednje ulice.