Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar
Foto: Radio Maribor/Nataša Kuhar

Že vrsto let ima vidno vlogo med štajerskimi gostinci. Več mandatov je predsednik Sekcije za gostinstvo in turizem pri mariborski obrtni zbornici, kjer vodi aktivnosti gostincev, jih povezuje, zastopa njihove interese v regiji, skrbi za njihovo dodatno izobraževanje ter za povezovanje s šolo. Vse to predstavlja velik prispevek k razvoju gostinstva v regiji. Konec lanskega leta je prejel priznanje za življenjsko delo in aktivno povezovanje v gostinstvu, ki ga podeljuje Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

Marjan Vidovič je želel postati avtomehanik, a ni našel učnega mesta, zato se je vpisal na Srednjo gostinsko šolo. Izkušnje iz gostinstva je nabiral tudi v tujini, pot ga je zanesla v Črno goro in v Libijo. Kasneje se je zaposlil v znani mariborski restavraciji Hugo. To gostišče je bilo včasih znano daleč naokrog, tam so gostje spoznali, denimo, biftek, ribo v soli in jastoga.

Hrano jemo tam, kjer je ustvarjena

Epidemija koronavirusne bolezni je gostince pahnila v nezavidljiv položaj. Hrano lahko gremo v gostilno iskat ali pa nam jo gostinci dostavijo na dom, a Marjan Vidovič pravi, da gostinstvo ni dostava hrane na dom: »Hrana se ne je iz plastike, iz kartonaste škatle, hrano je treba uživati v ambientu z vonjem lokala in hrane, s postrežbo. To, kar dobiš na dom, je lahko vrhunski izdelek, ampak občutek ni enak. Hrana naj se uživa tam, kjer je ustvarjena.«
Marjan Vidovič je gostinec z dušo; pogovoru z njim lahko prisluhnete na povezavi: