Med prejemniki državnih nagrad najboljšim v šolstvu, ki so jih podelili ob svetovnem dnevu učiteljev, so tudi pedagoški delavci, aktivni v Mariboru. Nagradi za življenjsko delo sta prejela dolgoletni ravnatelj tukajšnje II. gimnazije Ivan Lorenčič in univerzitetni profesor in raziskovalec Mitja Slavinec; nagrado za izjemne dosežke v glasbenem šolstvu pa Inge Breznik. Skupno so ob dnevu učiteljev podelili sedem nagrad.

Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Vzgojno-izobraževalno delo je umetnost in navdih, je ob podelitvi državnih nagrad najboljšim v šolstvu povedal pristojni minister Darjo Felda. A da je tudi poslanstvo, je dodal dobitnik nagrade za življenjsko delo v srednjem šolstvu Ivan Lorenčič: "Učitelj ima svoje poslanstvo. Včasih je morda tega zavedanja, predvsem pri politiki, premalo. Za primerjavo: zdravstvo je vedno aktualna tema, ampak v zdravju si želimo, da v bolnico ne pridemo, v šolo gredo vsi. Praktično vsi Slovenci so šli skozi šolo in na vsakem pusti svoj pečat."

V času njegovega vodenja Zavoda za šolstvo so uvedli devetletko in maturo, ki je bila tako za dijake kot tudi za učitelje velik izziv. Pomembne pa so socialne kompetence, odnos med ljudmi, zmožnost navezovanja stikov, življenja v skupnosti in strpnosti. Generacije so preveč ubogljive in premalo uporniške, je razmišljal. Prisluhnite:

Med najboljšimi v šolstvu tudi mariborski pedagoški delavci