Foto:
Foto:

Evropa je zelo priljubljena počitniška destinacija, leta 2017 je zabeležila več kot 670 milijonov obiskovalcev. Turistična panoga zaposluje 12 milijonov državljanov Evropske unije in ponuja vznemirljive priložnosti za dolgoročno zaposlitev vsem, ki želijo svojo izobrazbo, znanje in spretnosti preizkusiti v različnih okoljih. Turizem ponuja veliko možnosti za osebno in poklicno rast, predvsem pa za drugačnost. Delo je lahko začasno ali sezonsko in ponuja priložnosti, ki ustrezajo različnim željam. Gostoljubnost je na vrhu seznama veščin, ki jih cenijo delodajalci, poleg medosebne komunikacije in jezikovnih sposobnosti.

Pri nas je v gostinstvu zaposlenih okoli 32 tisoč ljudi, po nekaterih ocenah pa primanjkuje približno 7.000 delavcev. Milena Bertole iz mariborske enote Zavoda za zaposlovanje Republike Slovenije pojasnjuje, da so nekateri delodajalci za razliko od prejšnjih let zdaj bolj pripravljeni, da kader sami usposobijo, kar pomeni več priložnosti za mlade, ki nimajo delovnih izkušenj.

Na Zavodu za zaposlovanje še ugotavljajo, da so se nekateri delodajalci na mariborskem koncu začeli zavedati, da je treba delavce ustrezno plačati: »Vsaj pri določenih delodajalcih se situacija popravlja, saj so se začeli zavedati, da bodo le ob privlačnih pogojih dobre delavce tudi obdržali. Pod dobre pogoje pa ne spada samo plačilo, ampak tudi delovni čas, odnosi v podjetju in dodatna usposabljanja,« pravi Milena Bertole.

Priložnosti je veliko, izzivov pa tudi

Turizem je vse pomembnejša gospodarska panoga in priložnosti za zaposlitev je veliko, | je prepričana tudi diplomirana organizatorka turizma Lucija Peklar: »Turizem je prisoten na najrazličnejših področjih, na recepcijah v hotelih, v gostinstvu, lahko pa tudi velik potuješ.«

Ena od možnosti za zaposlitev je delo turističnega vodnika. Ti so v prvi vrsti ambasadorji določene destinacije, poudarja turistična vodnica Tina Hudnik in dodaja, da je turistični vloga ena najpomembnejših: »Združuje več oseb v eni: je predstavnik destinacije, predaja znanje in je zraven še psiholog, saj mora vedeti, kaj gostje želijo in potrebujejo, predvsem pa mora ustvariti doživetje, da si bo turist zapomnil, kar je videl. «

Vse več mladih med poklici izbere poklic kuharja, a mladi kuharski chef Luka Košir pravi: »Zdi se mi, da je vpis kar velik, ampak premalo je vzdržljivih.« In dodaja, da si mladi delo kuharja predstavljajo preveč enostavno in se ne zavedajo, da je poklic, če ga opravljaš s srcem, način življenja.