Foto: Reuters
Foto: Reuters

Nagrade grammy veljajo za najprestižnejše glasbene nagrade na svetu, družbo jim delajo na primer še britanske nagrade brit, billboardove glasbene nagrade in druge.

Grammyji se podeljujejo v več kot sto kategorijah, ob glavnih, ki so medijsko zelo odmevne, so še tu nagrade, ki poskrbijo za prepoznavnost celotnega ustroja glasbene industrije, od avtorjev besedil in glasbe, preko producentov in tonskih mojstrov, vse do izvajalcev. Zajemajo vse od tehničnih dosežkov do umetniških, podelitev nagrad za prve je širši javnosti manj znana saj poteka na ločenem dogodku, bolj znana pa je podelitev nagrad za tako imenovane glavne nagrade, kot so nagrade za najboljši album, najboljšo pesem in izvedbo v posameznem žanru.

Matjaž Ambrožič, glasbeni urednik, novinar in poročevalec iz Londona, starosta slovenskih glasbenih kritikov, je o grammyjih povedal, da so to vsekakor to najpomembnejše glasbene nagrade, kar dokazuje tudi zgodovina moderne glasbe.

V torkovi oddaji Ritem mesta smo na pogovor povabili Matjaža Ambrožiča, ki nam je s svojo glasbeno razgledanostjo razkril marsikatero skrivnost ustroja nagrad grammy, ki so na tak ali drugačen način tudi odraz svetovnega družbenega dogajanja.

Letošnja podelitev je podrla rekord v negativnem smislu, prenos si je ogledalo rekordno nizko število gledalcev. Zanimiva pa je bila tudi izbira nagrajenca oziroma nagrajenke v kategoriji pesem leta.

Prisluhnite celotni oddaji Ritem mesta!

Ritem mesta: Nagrade Grammy 2021