Foto: Arhiv avtorja
Foto: Arhiv avtorja

Maribor po največjem večpanožnem tekmovanju za mlade v Evropi – Olimpijskem festivalu evropske mladine – gosti še največje tekmovanje za mlade boksarje. Na 20. evropskem prvenstvu sodeluje več kot 400 tekmovalk in tekmovalcev, starih 13 in 14 let. Središče boksarskega dogajanja mladih iz vse Evrope je že slab teden Univerzitetni športni center Leona Štuklja.

Dvorana UŠC, ki jo v študijskem letu zasedajo študenti s športnimi aktivnostmi in občasni veliki univerzitetni koncerti, bo do petka prizorišče borb mladih boksark in boksarjev. Njihova evropska tekmovalna pot se je začela prejšnji četrtek. V enem tednu so na parterju dvorane dnevno izvedli med 20 in 25 borb.

Mladi iz 32 držav

Za nazive evropskih prvakinj in prvakov se potegujejo mladi iz 32-tih držav. Slovenska reprezentanca šteje 9 članov, 7 fantov in dve dekleti. Predsednik Boksarske zveze Slovenije Robert Reher: "Pričakovanja smo presegli. Imamo že zagotovljen en bron, tako da vse kar pride zraven, je pa samo pika na i."

Državi sta medalji priborili Aza Regol Hodžić iz portoroškega kluba, ki se bo danes borila za vstop v finale in Tiara A. Marhold iz mariborskega Železničarskega kluba, ki že ima zagotovljeno finalno borbo: "Mora bit zlata. Od začetka sem si zastavila cilje: evropsko, svetovno in OI."

Boks je več kot šport

Boks presega fizično aktivnost – ima moč, da oblikuje značaj, so povedali mladi, s katerimi smo govorili pred tekmami. Je bistveno več kot le dvoboj med dvema nasprotnikoma v ringu, saj spodbuja vztrajnost, disciplino in krepi samopodobo. Stalna vadba zahteva doslednost, samodisciplino, vztrajnost in vzdržljivost. "Ime mi je Yashua Fleming in prihajam iz Velike Britanije. Star sem 14 let. Z boksom sem se začel ukvarjati pri štirih. Navdušil me je starejši brat, tudi on že vse življenje trenira boks in je profesionalni tekmovalec. Vedno sem si želel biti kot on. Šport mi je v življenje prinesel veliko veselja. Zmagati želim na olimpijskih igrah, postati profesionalec in svetovni prvak. Menim, da je pri boksu najtežja stvar prehrana, saj moraš biti discipliniran. Če si pretežek, moraš na dieto. Potrebna je disciplina. Mladim bi svetoval, naj ostanejo predani in pridno trenirajo. Poslušajte trenerja. Ostanite disciplinirani in, ja, potem boste nekega dne dobri."

V četrtek počitek, v petek finale

Tekmovalci so nastanjeni pod Pohorjem. Skupno je v mestu okoli 600 tekmovalcev in spremljevalnega osebja. Generalna sekretarka pri zvezi Nika Reher: "Razlika je v tem, da so borbe malce krajše, niso 3-minutne, ampak trajajo minto in pol. Drugih razlik ni. Pravila so enaka, le da so krajše borbe."

20. evropskem prvenstvu v boksu za mlade se bo končalo v petek. Finalne borbe bodo potekale med 14. in 19. uro.

PRISLUHNITE:

Maribor gosti 20. Evropsko prvenstvo v boksu za mlade