Foto: Arhiv avtorja
Foto: Arhiv avtorja

Z nastopi glasbenikov na petih gričih so sinoči v štajerski prestolnici obeležili dan, ko je bil Maribor prvič omenjen v pisni listini iz leta 1164. Sklepno dejanje programa ob »Dnevu Maribora,« dogajanje je potekalo od minule srede z brezplačnimi vodenimi ogledi in podelitvijo priznanj ter nagrad najzaslužnejšimi Mariborčanom, je na griče privabilo več sto občank in občanov.

Foto: Arhiv avtorja
Foto: Arhiv avtorja

Od paviljona v mestnem parku do Piramide je toliko metrov, kolikor je let od prve omembe mesta. Odpravili smo se v središče mariborskega razvoja, danes vinorodnega griča, kjer je v preteklosti stal grad, po katerem je mesto dobilo ime.

Zbrane na Piramidi je nagovorila tukajšnja vinska kraljica Maruša Mukenauer. Sledil je kulturni program, a še prej pohod občanov z naglavnimi lučmi na grič, na katerem se je začela pisati zgodovina mesta. Tretje tovrstno praznovanje je postavilo v ospredje Maribor. Župan Saša Arsenovič: "Malo sem trpel na domoljubnih proslavah, kjer nas je bilo največ 30. Ni bilo prave aktivacije, sploh ne mladih, in smo razmišljali, kaj naredit, da bi naredili nekaj, kar ni povezano s polariziranjem. Našli smo ta čudovit datum – prvo omembo mesta 859 let nazaj, ki težko sproži spore."

PRISLUHNITE:

Radijska razglednica: Dan Maribora