Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

V oddaji Ritem mesta smo razgrnili tančico skrivnosti, ki prekriva ozadje nastanka popularnih pesmi. Ob njegovem rojstnem dnevu smo se spomnili ameriškega studijskega kitarista Louisa Sheltona, čigar kitarske melodije slišimo vsak dan v pesmih svetovnih glasbenih zvezd

Louis Shelton se je rodil 6. aprila leta 1941 in se v šestdesetih, sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja uveljavil kot izvrsten studijski kitarist in producent. Bil je član tako imenovanih The Wrecking Crew zasedbe studijskih glasbenikov, ki so v zlati dobi glasbene produkcije v ameriškem Los Angelesu krojili nastanek skladb svetovnih glasbenih legend.

Jackson 5, Marvin Gaye, Simon and Garfunkel, Stevie Wonder, Neil Diamond, John Lennon, Joe Cocker in mnogi drugi

Vsa ta imena in še veliko več izvajalcev najdemo v katalogu del Louisa Sheltona, katalog, ki bi mu zavidal vsak glasbenik. Omenjeni izvajalci in skupine sicer imajo svoje spremljevalne glasbenike, pogosto tudi sami igrajo kateri inštrument, a vendar se producenti za studijske posnetke pogosto odločijo za druge glasbenike.

Mariborski glasbenik in producent Vid Turica o tem fenomenu meni naslednje:

"V različnih zasedbah so različni glasbeniki in so pogosto najboljši točno za to zasedbo. Imamo pa glasbenike, ki so zelo vsestranski, ki se ukvarjajo predvsem s studijskim delom, na posnetkih pa puščajo dosti manj svojega pečata, ker mora biti njihov osebni glasbeni stil zakrit za umetnika za katerega snemajo. Znajo pa nastopiti ravno v tej nesebični vlogi in posneti točno tisto, kar neki neka pesem potrebuje"

Ob studijskih glasbenikih najdemo med strici iz ozadja glasbene industrije še producente, mojstre zvoka, menedžerje, ljudi, ki skrbijo za promocijo glasbenikov, uglaševalce pevskih posnetkov, programerje elektronskih inštrumentov in mnogo drugih, visoko specializiranih poklicev.

Slovenska glasbena scena po vzoru tuje

Čeprav se zdijo ZDA daleč, pa na slovenskih tleh v glasbenih studiih ni nič kaj drugače. Zaradi majhnosti glasbenega trga pa se pogosto več vlog združi v eni osebi. Naš sogovornik Vid Turica je v svojem mariborskem studiu Bassment tako po navadi v vlogi studijskega glasbenika, producenta, aranžerja in še kaj. Na zgornjem posnetku ga tako lahko vidimo kot kitarista in basista, poskrbel pa je tudi za samo produkcijo skladbe.

Vabljeni k poslušanju oddaje Ritem mesta na spodnji povezavi!

Ritem mesta: Skrivnosti popularne glasbe

Posnetek bo navoljo 30 dni po objavi članka.