FOTO: Matej Kristovič Foto:
FOTO: Matej Kristovič Foto:

Prvo profesionalno ustanovo z muzejsko in galerijsko dejavnostjo na področju moderne umetnosti pa so Mariborčani po 30-ih letih živahnega likovnega delovanja umestili v pet stavb ob Strossmajerjevi in Orožnovi ulici, stavb, ki so pomemben del zgodovinske in arhitekturne dediščine mesta in so danes kulturni spomenik. V letih 1951 – 1954 so stavbe po načrtih arhitekta Saše Deva obnovili in jim dali današnjo podobo. Umetnostna galerija Maribor 65 let ni doživela prenove, prostori so vse manj primerni za razvoj sodobne likovne in vizualne umetnosti. Zaposleni v jubilejnem letu od novega vodstva Mestne občine Maribor pričakujejo jasnejših smernic in odločitev za razvoj stroke.

Umetnostna galerija Maribor premore 800 kvadratnih metrov razstavnih površin, 16 zaposlenih pripravi vsako leto več kot 20 razstav in 80 kulturnih in izobraževalnih dogodkov, vse to pa si ogleda 30 tisoč obiskovalcev.

Jubilej bodo proslavili z odprtjem več razstav. 19. aprila bodo odprli pregledno razstavo 94-letne fotografinje Zore Plešnar, članice znamenitega Mariborskega kroga. 20. aprila razstavo, posvečeno prvemu ravnatelju galerije, Branku Rudolfu. V Studiu UGM, na Trgu Leona Štuklja, bodo 8. marca odprli prvi sklop mednarodne razstave likovnih del, nastalih v okviru umetniških rezidenc evropske platforme za enakopravno predstavitev žensk v kulturi. Pripravljajo pa tudi druge razstave, med njimi pregledni fotografski opus Stojana Kerblerja, veliko predstavitev najboljših del iz galerijske zbirke in publikacijo 100 plus del iz zbirke Umetnostne galerije Maribor.

Več o Umetnostni galeriji Maribor v posnetku oddaje Kultura zdravi, umetnost lajša.