Na stojnici na Trgu svobode se je nabralo precej oblačil za izmenjavo. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Na stojnici na Trgu svobode se je nabralo precej oblačil za izmenjavo. Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Tekstilna industrija je druga največja onesnaževalka na svetu, zato se ob Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov vrstijo pozivi: kupujmo samo, kar res potrebujemo, oblačila, ki jih ne potrebujemo več, pa izmenjajmo ali podarimo. Zato so na Snagini stojnici v središču Maribora danes izmenjevali oblačila in ozaveščali o negativnih vplivih tekstilne industrije in tekstilnih odpadkov na okolje.

Povprečen Slovenec na leto zavrže kar 12 kilogramov oblačil. Med njimi je večina še uporabnih. Tega se zavedajo tudi Mariborčani, ki so prinesli svoja odslužena oblačila na Snagino stojnico in si med zbranimi izbrali druga, ki jih potrebujejo sami.

Kljub temu da je nenaklonjeno vreme vplivalo na slabši obisk, se je na stojnici nabralo precej oblačil, zlasti toplejših, pove Darko Bečaj iz Snage. Mimoidoči so si na kolesu sreče pridobili nagrade in informacije, denimo da za izdelavo ene majice porabijo kar 2.700 litrov vode; toliko je človek spije v dveh letih.

Zato različne organizacije pripravljajo izmenjevalnice, popravljalnice in delavnice predelave oblačil. Akciji so se pridružile tudi šole in vrtci, ki bodo v prihodnjih tednih pripravili mini tržnice z izmenjavo oblačil. "Mladi se bodo s tem naučili deliti stvari z vrstniki in spoznali, da to, kar je njim premajhno, še ni za na odpad," pojasnjuje Irena Bartok iz mariborskega Javnega holdinga.

Ker je najboljši tekstilni odpadek tisti, ki sploh ne nastane, se vrstijo pozivi – kupimo samo, kar res potrebujemo.

Za odpadna oblačila, ki niso več uporabna, pa imajo v zbirnih centrih mariborske Snage ločene zabojnike za odpadni tekstil, ki gre v reciklažo. Do leta 2025 bo ločeno zbiranje tekstilnih odpadkov v EU postalo obvezno.