V tokratnem podcastu Zorni kot smo predstavili e-okolje Slovenščina na dlani, sogovornice (od leve proti desni): Andreja Bizjak, Mira Krajnc Ivič in na skrajni desni strani Natalija Ulčnik.  Foto: Radio Maribor
V tokratnem podcastu Zorni kot smo predstavili e-okolje Slovenščina na dlani, sogovornice (od leve proti desni): Andreja Bizjak, Mira Krajnc Ivič in na skrajni desni strani Natalija Ulčnik. Foto: Radio Maribor

Zadnja leta se skladno z digitalno preobrazbo družbe in šolstva močno spodbuja razvoj digitalnih učnih virov. Eden takšnih je projekt Slovenščina na dlani, o katerem smo govorili v tokratnem podcastu Zorni kot. Gre za e-okolje za učenje slovenščine, po katerem posega vse več učencev in dijakov, brezplačno pa je na voljo tudi drugim.

Priprava takšnega projekta je bila kompleksna tako s slovenističnega kot tudi jezikovnotehnološkega in programerskega vidika. E-orodje ne zajema celotne slovnice, pač pa teme, ki povzročajo največ težav pri pisanju. Vključili so tudi sklop frazemov in pregovorov.

Kako pravzaprav deluje? Komu je namenjeno to e-okolje? Kako sicer ocenjujejo znanje slovenščine pri današnji mladini, v primerjavi z leti prej? Ali se nivo znanja slovenskega jezika niža? Se zdi mladim pomembno znanje slovenščine ali je to nekje v ozadju? Ta ta in podobna vprašanja smo zastavili sogovornicam. O projektu smo se pogovarjali z vodjo projekta Natalijo Ulčnik (Filozofska fakulteta v Mariboru), koordinatorko projekta Miro Krajnc Ivič (Filozofska fakulteta v Mariboru) in še eno koordinatorko projekta Andrejo Bizjak (FERI).

Celotnemu pogovoru prisluhnite na spodnji povezavi:

Slovenščina na dlani: e-okolje za učenje