Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice, da zavrne tožbe slovenskih ribičev proti Hrvaški še vedno odmeva

18.05.2024

Ta teden je bilo v ospredju kar nekaj tem. Doma je odmevala odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice, da zavrne tožbe slovenskih ribičev proti Hrvaški. V sredo so med tem svetovni mediji poročali o poskusu atentata Slovaškega premierja. V oddaji smo omenili še bližajoče evropske volitve, odločitev članic EU, da sprejmejo evropski pakt o migracijah in azilu, pa tudi to, da so v Gruziji sprejeli zakon o tujem vplivu, medtem ko se Severna Makedonija sooča s politično napetostjo zaradi izjav nove predsednice.


Odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice, da zavrne tožbe slovenskih ribičev proti Hrvaški še vedno odmeva

18.05.2024

Ta teden je bilo v ospredju kar nekaj tem. Doma je odmevala odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice, da zavrne tožbe slovenskih ribičev proti Hrvaški. V sredo so med tem svetovni mediji poročali o poskusu atentata Slovaškega premierja. V oddaji smo omenili še bližajoče evropske volitve, odločitev članic EU, da sprejmejo evropski pakt o migracijah in azilu, pa tudi to, da so v Gruziji sprejeli zakon o tujem vplivu, medtem ko se Severna Makedonija sooča s politično napetostjo zaradi izjav nove predsednice.


22.06.2024

Mirovna konferenca za Ukrajino

V oddaji Euranet Plus smo pod drobnogled vzeli dogajanje v Evropski Uniji v preteklem tednu. Izpostavljamo pa mirovno konferenco o Ukrajini, na kateri so se svetovni voditelji v skupni izjavi med drugim zavzeli za nedopustnost uporabe jedrskega orožja.


19.06.2024

Obrambni cilji EU v luči zaostrenih varnostnih razmer

Obrambna politika je del skupne evropske zunanje in varnostne politike. Po Lizbonski pogodbi to področje še zmeraj sodi med področje medvladnega delovanja držav članic, kar pomeni, da lahko slednje z vetom blokirajo razvoj zunanje varnostne in obrambne politike. Posledično se je tudi zavoljo raznolikih interesov držav članic Unije to področje v primerjavi z gospodarskimi pristojnostmi Evropske unije razvijalo počasneje. V luči več kot dve leti trajajoče vojne v Ukrajini in zaostrenih varnostnih razmer v Evropski uniji pa se pozivi k večji obrambni aktivnosti Unije samo še krepijo.


15.06.2024

Bruselj zagrozil z dodatnimi carinami za uvoz električnih avtomobilov iz Kitajske

Najpomembnejše teme v pregledu tedna: razmerja moči v EU parlamentu ostala nespremenjena, srečanje voditeljev političnih skupin Evropskega parlamenta, Nemčija zbira poslovno podporo za obnovo povojne Ukrajine, zraven tudi EU, začel je veljati EU pakt o migracijah in azilu, Bruselj zagrozil z dodatnimi carinami za uvoz električnih avtomobilov iz Kitajske.


12.06.2024

Politična komunikacija z mladimi

Evropske volitve so za nami in nekateri so svojo volilno pravico izkoristili prvič. Od kod dobijo mladi politične informacije? Jih politiki nagovarjajo na pravi način? V Euranet Special lahko prisluhnete strokovnjaku za državljanstvo, volilne študije in politično participacijo mladih Tomažu Deželanu.


08.06.2024

Evropska centralna banka je prvič po letu 2019 znižala obrestne mere

V tem tednu so bile še zadnje moči usmerjene v kampanjo pred volitvami v Evropski parlament, državni zbor je na izredni seji podprl sklep vlade o priznanju Palestine kot neodvisne in suverene države in Evropska centralna banka je prvič po letu 2019 znižala obrestne mere. Podrobnosti v tedenskem pregledu.


05.06.2024

Ohranjanje kupne moči prebivalstva v Evropski uniji

V prispevku Euranet Special - Can EU do this? pa tokrat ohranjanju kupne moči prebivalstva v Evropski uniji.


01.06.2024

Selitev slovenskega predstavništva v Bruslju v nove prostore

Preverili smo novosti in aktualnosti iz Evrope in Evropske unije ter več pozornosti namenili selitvi slovenskega predstavništva v Bruslju v nove prostore. Vabljeni k poslušanju!


29.05.2024

Evropski zeleni dogovor

V oddaji Euranetplus tokrat o okoljski politiki EU in o tem, kako jo dojemajo mladi.


25.05.2024

Številne evropske države se zavzemajo za priznanje Palestine

V oddaji Euranetplus tokrat izpostavljamo, da smo v EU 20. maja obeležili svetovni dan čebel, dan kasneje pa še evropski dan največjega naravovarstvenega omrežja na svetu Natura 2000, Slovenija pa ima največji delež teh območij med vsemi članicami EU. V Ljubljani je sredi tedna potekala 13. mednarodna konferenca Dan Afrike, številne evropske države pa se zavzemajo za priznanje Palestine.


22.05.2024

Kako povečati enotnost EU?

Prebivalci Evropske unije bodo junija glasovali na evropskih volitvah. Zdi pa se, da je v uniji čutiti vedno več zaskrbljenosti glede evropske enotnosti in ohranjanja notranje kohezije EU. V tokratni rubriki Can the EU do this? smo se zato vprašali, kako povečati enotnost v EU.


15.05.2024

Ali bo evropski akt o svobodi medijev zaščitil novinarje in rešil težave medijev?

V Evropski uniji so začela veljati nova pravila za zaščito novinarjev in medijev, med njimi tudi akt o svobodi medijev, ki naj bi novinarje zaščitil pred pritiski, državljanom EU pa omogočil dostop do neodvisnih medijskih vsebin. Evropska komisija je akt pripravila tudi zaradi razmer na medijskem področju v Sloveniji. Novinarji in mediji pa se poleg političnih pritiskov soočajo tudi s številnimi drugimi težavami.


11.05.2024

Začetek kampanje pred evropskimi volitvami

V pregledu evropskih tem iztekajočega se tedna izpostavljamo dan Evrope, začetek kampanje pred evropskimi volitvami, osrednjo proslavo ob 20. obletnici vstopa Slovenije v Evropsko unijo in evropsko turnejo kitajskega predsednika Ši Džinpinga.


08.05.2024

EU za vso mladino?

Evropska unija že desetletja izvaja številne evropske programe za mlade, ki slednjim ponujajo raznolike možnosti sodelovanja med organizacijami in posamezniki iz držav programa ter sosedskih partnerskih držav. Veliko programov spodbuja akademske dejavnosti mladih na področju evropske integracije in širjenje znanja o Evropski uniji. Nekateri gredo po izkušnje v tujino, drugi si jih nabirajo doma, spet tretji sploh ne vedo, kako unija s svojim delovanjem vpliva na njihovo življenje. Priložnosti za učenje in zbiranje informacij pa je danes več kot dovolj, menijo sogovorniki tokratnega prispevka v okviru GenZ podcasta na temo EU za vso mladino?


04.05.2024

Evropska komisija opozarja letalske prevoznike, naj ne zavajajo potrošnikov z "zelenimi" trditvami

Teme minulega tedna: Nemčija na EU volitve proti skrajno desnim populistom, ob obletnici vstopa v EU po Sloveniji stavbe zažarele v barvah evropske zastave, implementacija migracijskega pakta EU bo zahtevna naloga, Evropska komisija opozarja letalske prevoznike, naj ne zavajajo potrošnikov z "zelenimi" trditvami.


01.05.2024

Kaj lahko EU naredi bolje na področju upravljanja migracij?

Migrirati, zapustiti svojo državo in se naseliti na drugem ozemlju, da bi živeli boljše življenje, je zapisano v DNK človeštva ... Kaj lahko EU naredi bolje na področju upravljanja migracij? Nataša Godec se je za Euranet Special o tem pogovarjala z generalnim direktorjem Direktorata za migracije v Ministrstvu za notranje zadeve, Matejem Torkarjem.


27.04.2024

20. obletnica članstva Slovenije v EU

V oddaji Euranet Plus v ospredje postavljamo zadnje plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, pred junijskimi evropskimi volitvami so v tem tednu proslavili 20. obletnico največje širitve Evropske unije doslej. Njena članica je takrat postala tudi Slovenija.


24.04.2024

Onkraj predstavniške demokracije - posvetovanje z državljani

V prispevku Euranet Special GenZ pa tokrat o posvetovanju z državljani glede procesov odločanja v Evropski uniji.


20.04.2024

Pregled dogajanja in top story

Preverili smo kaj je bilo izrečenega na srečanju španskega in slovenskega premiera v Sloveniji na temo priznanja Palestine. Vabljeni k poslušanju!


17.04.2024

Kaj smo se naučili iz pandemije Covid?

Preverili smo, kako bi ravnali v primeru, da bi se v prihodnje zgodilo kaj podobnega. Spraševali smo o dostopnosti in dobavi zdravil ipd.


Stran 1 od 26
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov