Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 27. nov. 2020

Ars • Pet, 27. nov.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najaktualnejšega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Interpretacija pesmi ali lirskega zapisa domačih ali tujih književnih ustvarjalcev.

Na programu Ars vas v novi dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

10:00
Poročila

Danes je na vrsti peta oddaja o francoskem skladatelju, organistu in pedagogu Césarju Francku, čigar življenje in delo smo do zdaj fragmentarno osvetlili v nizu štirih oddaj. Poslušali bomo "Sonato za klavir in violino v A-duru", ki je eno izmed njegovih umetniško najtehtnejših del.

11:00
Poročila

V soboto je minilo 25 let od sklenitve daytonskega mirovnega sporazuma, ki so ga slovesno podpisali 14. decembra 1995. Z njim so končali triinpolletno vojno, ki je vzela 105 tisoč življenj, polovica državljanov je bila prisiljena zapustiti domove. Bosna in Hercegovina je postala enotna država z dvema entitetama, bošnjaško-hrvaško Federacijo Bosne in Hercegovine in Republiko Srbsko, nekakšen protektorat, kjer za mir skrbi mednarodna skupnost. Dayton je prinesel mir, ne pa tudi blaginje. Državo razžira korupcija, politiki pa bolj kot o državljanih razmišljajo o sebi in svojih strankah.

Tokrat nam bo glasbeno družbo delal Novozelandski mladinski zbor Tower. V njem prepevajo pevci in pevke z Nove Zelandije, stari med 18 in 25 let. Ustanovljen je bil leta 1979, v dolgem obdobju svojega delovanja pa je dosegel velik uspeh na mednarodnih tekmovanjih, koncertih in prireditvah. Poleg tega pa del zborovih dejavnosti oblikujejo in bogatijo krajše in daljše turneje po vsem svetu. Pred leti je zbor v okviru turneje po Evropi in Aziji dvakrat koncertiral tudi v Sloveniji. Tokrat vam bomo predstavili utrinke z zgoščenke, ki so nastali leta 2004 pod vodstvom dirigentke Karen Grylls.

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe raznolikih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

13:00
Poročila

V tokratni oddaji se bomo spomnili Petra Liparja, skladatelja, od čigar smrti letos mineva 40 let. Čas hitro mineva, bi lahko dodali, a vendar je tudi ta glasbeni ustvarjalec pustil svoj pečat v slovenski kulturi. "Vse njegove skladbe nosijo v sebi pečat njegove osebnosti; tega pa je odlikovala iznajdljivost, duhovitost, iskrivost, spevnost in tudi trpkost, izražena v presenetljivih disonantnih postopih, ki so bili dosledno in logično izpeljani," so o svojem članu zapisali na Društvu slovenskih skladateljev.

14:00
Poročila

Želite biti seznanjeni z aktualnim filmskim dogajanjem doma in po svetu, in tudi kritiško slediti tekočemu filmskemu sporedu?

Sedma umetnost skozi prizmo zvočne podobe.

Leta 1957 je skladatelj Gunther Schuller z izrazom Third Stream/tretji tok/tretja smer označil glasbeni žanr, ki združuje klasično glasbo in jazz. Pripravlja Hugo Šekoranja.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Edina dnevna informativna oddaja o kulturi. V dobrih petnajstih minutah povzame kulturno in ustvarjalno dogajanje pri nas. Predstavljamo novosti, festivale in kulturno problematiko.

Poleg pandemije covida-19 so svet ta mesec skoraj zagotovo najbolj zaposlovale predsedniške volitve v Združenih državah Amerike. Da bi torej bolje razumeli napeto politično dogajanje na drugi strani Atlantika, smo pred mikrofon tokratnih Podob znanja povabili politologinjo, redno profesorico na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, dr. Danico Fink Hafner. Naša gostja je bila sicer pobudnica in prva predstojnica Katedre za analizo politik in javno upravo ter predstojnica Centra za politološke raziskave. V preteklosti je bila tudi gostujoča predavateljica na univerzah v Veliki Britaniji in Ameriki, njeno znanstvenoraziskovalno delo pa sega od preučevanja političnih strank in javnopolitičnih omrežij do primerjalne analize političnih sistemov, med katerimi so tako različne oblike vladavine, kot sta britanski parlamentarizem in afganistanska teokracija. V zadnjem času jo še prav posebej zaposlujejo vprašanja populizma in vzpostavitve tako imenovanih neliberalnih demokracij. Z dr. Danico Fink Hafner se je pogovarjal Goran Dekleva.

Sonata za violončelo in klavir št. 1 v F-duru, op.5/1 Ludwiga van Beethovna; Tri romance, op. 94 Roberta Schumanna; Sonata za violončelo št. 1 v d-molu, op. 109 Gabriela Fauréja; koralni preludij 'Ich ruf zu dir, Herr Jesu Christ', BWV 639 Johanna Sebastiana Bacha

Aktualno likovno dogajanje, predvsem v Sloveniji, v obliki pogovorov z umetniki, kustosi in strokovnjaki, objavljamo tudi strokovna besedila in občasno opozorimo na večje likovne dogodke v tujini.

Voltaire, s pravim imenom François-Marie Arouet, se je rodil leta 1694 v Parizu. Bil je sin premožnega notarja, ki mu je omogočil dobro srednješolsko izobrazbo pri jezuitih, pa vendar se je odpovedal nadaljnjemu študiju prava in raje pohajal po salonih bogate pariške aristokracije ter razkazoval svoj dar za humor in književnost. Zaradi ostrih kritik se je zameril dvoru, zato je moral večkrat v izgnanstvo. Voltaire je bil filozof, vendar je bolj znan kot satirični pisec in družbeno-politični kritik, ki se je zavzemal za popolno svobodo, s tem pa že nakazoval prihajajočo francosko revolucijo. Velik del svojega ustvarjanja je namenil napadom na Cerkev in zavzemanju za strpnost med ljudmi.
Roman Kandid ali optimizem (1759) je nastal kot ostra satira na metafizični optimizem nemškega filozofa Leibniza. Voltaire ob dogodivščinah mladega Kandida in njegovih srečanjih z različnimi ljudmi pa predstavlja tudi tedanja temeljna razmišljanja o obstoju zla. A Kandid ni le pripoved o Kandidu in njegovih doživljajih ter preglednica tedanjih osrednjih filozofskih teorij o zlu, ampak tudi predstavitev Voltairovih osebnih stališč.

Prevajalec: Oton Župančič
Režiser: Marko Sosič
Interpret: Aleš Valič
Produkcija RAI-Radio Trsta A, 1999

Interpretacija pesmi ali lirskega zapisa domačih ali tujih književnih ustvarjalcev.

V neposrednem prenosu boste spremljali koncert SMS 3/2 – Veličastno in mogočno, izvrstno in čudovito 2 Cyber - spletnega abonmaja, ki nadomešča petkov - tretji glasbeni dogodek iz cikla SMS. V komornih zasedbah se bodo predstavili instrumentalisti, člani Orkestra Slovenske filharmonije. Celoten koncert pa je – tako kot je bilo predvideno tudi v SMS abonmaju - posvečen ustvarjanju Wolfganga Amadeusa Mozarta. Na sporedu bodo štiri skladbe iz skladateljevega opusa, ki v svojih zasedbah vključujejo pihala in trobila.
V 18. stoletju pihala in trobila namreč še niso bila tako tehnično napredna, toda v Mozartovem času so se začela hitro izpopolnjevati, kar je skladateljem in instrumentalistom omogočalo, da so našli nove izzive. Mozart je vse to s pridom izkoristil, navdih za dela pa je našel v pisanju za svoje znance in prijatelje, ki so postajali pravi virtuozi.
Iz Mozartove zakladnice bodo na sporedu: Kvartet v C-duru za flavto, violino, violo in violončelo, K. 171, Adagio v C-duru, K. 580a, Kvartet v F-duru za oboo, violino, violo in violončelo, K. 370/368b in Kvintet v Es-duru za rog, violino, dve violi in violončelo, K. 407.

22:00
Poročila

Moteti Johanna Sebastiana Bacha, Felixa Mendelssohna in Antona Brucknerja: ta program je predstavil Komorni zbor RIAS iz Berlina pod vodstvom Justina Doyla v Tokiju, novembra leta 2018.
Nocoj vas, gospe in gospodje, torej vabimo k spremljanju temeljnih del železnega zborovskega repertoarja.

V oddaji se posvečamo predvsem ključnim jazzovskim osebnostim, ki so zaznamovali zgodovino jazza. Raziskujemo pa tudi povezave jazzovske glasbe z drugimi umetnostmi – od slikarstva, fotografije do literature.

V središču zgodbe sta najstnica Nadja Zelenina in njeno neuravnoteženo čustvovanje. Prevedla jo je Ana Krauthaker.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov