Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 2. jul. 2021

TV Slovenija 1 • Pet, 2. jul.

Z orkestrom Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga pod dirigentskim vodstvom Valerija Gergijeva, se je začel 69. Ljubljana Festival. V Galeriji Jakopič smo si ogledali razstavo enega najbolj uveljavljenih umetniških fotografov, Rogerja Ballena. Na mariborskem Lentu je danes v ospredju festival Folkart, v Hrastniku pa se je začel prvi festival delavskega filma Kamerat.

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

Oddaja Poletno jutro poleg informativnih in zabavnih vsebin podaja koristne nasvete o najrazličnejših tematikah iz vsakdanjega življenja.

Nunzia se pripravlja na sprejemni izpit na univerzo, medtem ko s Pietrom začasno živita kar v njegovem arhitekturnem biroju. Valeria in Rita se poročita. Med gosti je tudi Luca, Ritin nekdanji fant, ki se je vrnil iz Španije. Angelica in Orlando se po dveh letih skupnega življenja vse pogosteje prepirata. Ne pomaga niti romantična večerja na samem, h kateri ju nagovori Pigi. Zaradi neplačanega računa za elektriko se spreta med vožnjo z avtom in se zaletita. Na srečo jo odneseta samo s praskami, vendar med pregledom v bolnišnici Angelici odkrijejo oteklo bezgavko in ji priporočijo dodatne preiskave. Odloči se, da tega ne bo zaupala nikomur, niti Orlandu, in upa, da ni nič resnega.

10:00
TV-izložba

Gino bo tokrat obiskal mesto Santa Maria di Castellabate in se naučil izdelovati izvirne testenine fusilli, ki jih bo pripravil z okusno zelenjavno omako s panceto. Nato bo odpotoval v mesto Pestum in obiskal rejce vodnih bivolov, ki iz bivoljega mleka izdelujejo okusno mocarelo. Ob starodavnih templjih bo pripravil okusno zloženko iz jajčevcev, popečenih paprik in bivolje mocarele.

Najstarejša doslej znana žlahtna vinska trta na svetu, žametna črnina ali modra kavčina, na obrežju Drave v Mariboru že več kot 400 let trdoživo kljubuje izzivom vsakokratnih vplivov narave in človeka. Zadnja štiri desetletja se s skrbnim delom strokovnjakov umešča med naravne bisere Maribora, Podravja in Slovenije. Kraljica trt – 232 njenih potomk je pognalo korenine na skoraj vseh celinah sveta – se od leta 2004 ponaša z vpisom v Guinnessovo knjigo rekordov. Desetletje pozneje pa se je na gradu Hradčani v Pragi pridružila kipu arhitekta Jožeta Plečnika. Tako vinska trta s koreninami v 16. stoletju vztrajno utrjuje sloves vinorodne Slovenije na evropskem in svetovnem zemljevidu. Stara žametovka, ki vsako jesen bogato obrodi, je postala tudi ena najbolj prepoznavnih turističnih znamenitosti Maribora.

Stane poskuša rešiti družinski proračun tako, da začne prodajati sesalce po domovih v Avstriji. Pred Irmo to skriva in ji utemeljuje malo boljšo finančno situacijo z boljšimi borznimi gibanji. Ko vse pogosteje odhaja zdoma v poslovnih oblačilih, začudeno Irmo prepričuje, da se delnice dvigajo. Medtem, ko se v stanovanju Dolenčevih dogajajo ljubezenske zadeve, pa se iz lokala sliši Borotovo nezmerno veseljačenje s pivskimi kolegi. Ker Boro Mojci skorajda uniči lokal in zapravi več, kot bi smel, ga hoče Mojca zapustiti. Odkupiti se ji mora tako, da ji bo kupil najsodobnejši sesalec. Mojca in Boro pa ne vesta, da take sesalce kot edini daleč naokrog prodaja samo Stane…

Dokumentarni film bo spregovoril o temi, o kateri neradi govorimo: o neozdravljivih boleznih, o smrti, o sprejemanju in predvsem o tem, kaj nam medicina s svojimi novimi znanji lahko ponudi v tem življenjskem obdobju. Film tenkočutno izriše zgodbe bolnikov, ki so v paliativni obravnavi in se nas s tem globoko dotakne. To je za bolnika in svojce čas velikih sprememb, prav paliativna oskrba pa naj bi z multidisciplinarno obravnavo lajšala številne telesne, psihične, socialne in duhovne težave, ki jih doživlja bolnik na svoji poti.

Kako pomembna je za bolnika paliativna oskrba, pove že podatek, da v Sloveniji letno umre približno 19.000 ljudi, samo 7 % predstavlja nenadne smrti, ostali pa se poslavljajo po daljši kronični bolezni. Ti bolniki nujno potrebujejo paliativno oskrbo, ki naj bi bolniku pomagala že ob postavljeni diagnozi in ne zgolj v obdobju tik pred smrtjo, kot si večinoma zmotno predstavlja.

V Prvem dnevniku ob 13.00 se lahko vsak dan v letu hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta. V tej krajšI informativni oddaji dajemo prednost hitrosti, ažurnosti in jedrnatosti.

13:15
Šport

V prvih dnevnih športnih poročilih vas bomo seznanili z najpomembnejšimi rezultati tekmovanj, ki so se odvijali prejšnji večer ter napovedali dogodke v tekočem dnevu.

13:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Ob reki
Maurice pošlje Eda po reki navzgor, da bi poiskal Joela, ki ga že štirinajst dni ni na spregled. Ed ga najde v vasici brez vodovodne in električne napeljave. Joel mu pojasni, kaj ga je prineslo tja in zakaj je tam ostal. Chris najame delavca, da mu uredi okolico prikolice, a se zadeve zapletejo. Ruth-Anne sprva ne ve, zakaj je zmedena in se nenavadno vede, a si mora nazadnje le priznati resnico.



NORTHERN EXPOSURE / ZDA / 1995
scenarij: Joshua Brand, Hohn Falsey, Sean Clark, Charles Rosin, Ellen Herman, Robin Green, Craig Volk, David Assael, Jeff Vlaming, Mark B. Perry, Denise Dobbs, Jeff Melvoin, Barbara Hall idr.
režija: Joshua Brand, Peter O'Fallon, Rob Thompson, Nich March, Miles Watkins, Jim Hayman, Michael Fresco, Charles Braverman, Bill D'Elia, Oz Scott idr.
v glavnih vlogah: Paul Provenza, Teri Polo, Barry Corbin, Janine Turner, John Cullum, Cynthia Geary, John Corbett, Darren E. Burrows, Peg Phillips, Elaine Miles, Paul Provenza, Teri Polo

Soteskanje, spust po jeklenicah, premagovanje zavarovanih planinskih poti ali ferat – to je le nekaj sijajnih idej za preživljanje prostega časa. Mogoče boste navdih dobili tudi za vzpon na gore ali celo alpinizem, ko boste v oddaji Prisluhnimo tišini v soboto, 26. 6., ob 14.30 videli 70-letno gluhoslepo Američanko, ki osvaja najvišje vrhove sveta. Heide Zimmer namreč podira marsikatere stereotipe in dokazuje, da močna volja premika gore.

14:40
TV-izložba

Az adás tartalma:

- a kapornaki tájház teljes körű külső és belső felújítása;
- Régiséggyűjtők Nemzetközi Találkozója Lendván;
- kézműves műhelymunkák Radamosban;
- vánkoskiállítás Pártosfalván;
- XIV. (Szórványos) Völgyifalunap;
- Gyógynövényekkel az egészségig – műhelymunkák Göntérházán.

Vsebina oddaje:

- celovita notranja in zunanja prenova krplivniške etnološke krajinske hiše;
- mednarodno srečanje zbirateljev v Lendavi;
- rokodelske delavnice v Radmožancih;
- razstava okrasnih vzglavnikov v Prosenjakovcih;
- 14. (razpršeni) vaški dan v Dolini;
- Z zdravilnimi rastlinami do zdravja – delavnice v Genterovcih.

15:35
Otroški program: Op!

Timi je navihana mala ovčka. Pravkar je dopolnil tri (ovčja) leta in zdaj gre v vrtec. To pa sploh ni preprosto: v skupini se bo moral veliko naučiti. Predvsem to, da je treba stvari deliti in paziti na čustva drugih. Ni dovolj, da nadarjeni mali nogometaš odlično brca žogo – naučiti se jo mora tudi dobro podati. Vsak nov dan je s pomočjo prijaznih vzgojiteljev nova zabavna učna ura.

Žan je opazil, da v njegovem novem mestu veliko stvari leti po zraku – opazil je oblake, listje in celo papirnatega zmaja.
V Medvedjem dolu je vetrovno in Žan in Boris ugotavljata, kaj vse veter lahko nosi po zraku. Igrata se z baloni in vetrnico, nato pa jima oči pokaže, kako se igrati s papirnatimi letali. Ko se babi vrne iz trgovine, ji poredni veter odpihne klobuk in ga odnese daleč, daleč stran, visoko na drevo. Žan stisne Mislija in se domisli, da bi lahko naredil zmaja in z njim rešil babičin klobuk. In tako Žan in Boris dobita še novo igračo.

Na rastlinah ni plodov in kmet Filip ve, zakaj je tako. Nikjer ni čebel. Le kam so odletele? In zakaj so čebele tako pomembne?

Kapitan Sabljezobi priredi razkošno slavje. Na zadnjem roparskem pohodu je našel prelep diamant. Žal se med prinašanjem hrane zgodi nesreča in Prismoda z juho vred pogoltne tudi dragi kamen. Še dobro, da Pikec z naštevanjem ostudnih sestavin v juhi debeluha pripravi do tega, da dragotino izbljuva.

Posadka mora pripraviti ladjo za naslednji roparski pohod in Benjamin na krov povabi Vranko in Pikca, da bi pomagala čistiti. Gusar pa bi lenobo kmalu drago plačal, saj otroka po nesreči razbijeta steklo v Sabljezobovem daljnogledu. Še dobro, da je treba z ladje odnesti pozabljeno skrinjo dragotin, sicer ne bi bilo časa za popravilo.

Poleti je prostega časa na pretek in tokratni Infodrom ponuja nekaj namigov: kakšne vragolije lahko varno počnete s skirojem, kako se obnašati, kadar srečate neznanega psa, kako zložiti origami, se obleči po zadnji modi ali pa pomagati sorodnikom pri opravilih na kmetiji.

V Poročilih ob petih se lahko hitro in učinkovito seznanite z vsemi najpomembnejšimi novicami iz domovine in sveta.

17:15
Šport

Najkrajša športna dnevnoinformativna oddaja je namenjena kratkemu najzanimivejšemu pregledu novic prejšnjega dne in odmevom s tekmovanj doma in v tujini.

17:20
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Šempeter pri Gorici je očarljivo mesto z razburkano zgodovino. Prva in druga svetovna vojna sta prebivalcem prinesli veliko gorja, vendar so svoje domove in naselja obnovili. Med pomembnejšimi stavbami v mestu je dvorec Coronini. Njegov osrednji del je občina odkupila od države, ga prenovila in namenila javni uporabi.
Cvetličarka in zeliščarka Rosmarie Mangger izdeluje zeliščne čaje, dišeče blazinice in tinkture. Svoje znanje in stoletja preizkušeno izročilo zdravilstva posreduje tudi šolarjem in obiskovalcem svoje kmetije v Passeiertalu pri Meranu.
Lani 7. julija, na svetovni dan čokolade, so na Madžarskem odprli tovarno čokolade in sladkarij, v kateri zaposlujejo osebe s posebnimi potrebami. Kljub težavam, ki jih je v prvem letu delovanja prinesla epidemija, pa vodja tovarne v Szekszárdu kar ne more prehvaliti motiviranih in zagnanih delavcev.
Tako kot vsa večja slovenska mesta je imel in ima tudi Maribor priljubljene sprehajalne poti ter mesta srečevanja na ulicah in trgih. V času med svetovnima vojnama je bila priljubljena promenada v starem mestnem jedru, po vojni se je izoblikovala nova v Mestnem parku, v sodobnem času pa družabno življenje Mariborčanov poteka na novih lokacijah.

Boris Čok je v knjigi z naslovom »V siju mesečine – ustno izročilo Lokve, Prelož in bližnje okolice« zabeležil zgodbe o obredih, bajeslovnih bitjih, šegah in verovanjih naših prednikov na Krasu.
Zanje je staroverstvo pomenilo način življenja, odnosa do narave in skupnosti.

Timi ima rojstni dan in čreda mu pripravi zabavo. Najprej je Timi navdušen nad pozornostjo, ko pa čredo zamoti nekaj drugega in ostane sam, se odloči, da se bo tudi sam zabaval.

Sabljaški prvak noj med tekmo naleti na tehnično težavo.

V zabavnem kvizu trije tekmovalci odgovarjajo na enostavna vprašanja. Rešitev je zmeraj črka, ki se izpiše v križanki. Naslednja naloga je rešiti gesla v tej skrivnostni križanki. Tekmovalci lahko v vsakem trenutku zaključijo krog, če prepoznajo vsa gesla naenkrat. V finalu si nato najboljši tekmovalec izbere naključnih 5 črk, ki se izpišejo v čisto novi križanki. Vsaka beseda, ki jo ugane, prinese nagrado. Če mu uspe križanko rešiti v celoti, pa se nagrada poveča in finalist dobi vstopnico v naslednjo oddajo, kjer se pomeri z novima izzivalcema.

18:50
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

18:57
Dnevnik

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

19:45
Šport

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Poletni pozdrav je glasbena oddaja namenjena narodno zabavni glasbi z voditeljico Darjo Gajšek.
Poletno sproščeni se predstavljajo glasbeniki različnih generacij ustvarjalcev narodno-zabavne glasbe. Ker je ob njej nepogrešljiva, nam bo Darja v spremstvu glavnega gosta oddaje, zaigrala na harmoniko na izbrano tematiko posamezne oddaje. V sodelovanju z glasbenimi gosti oddaje bomo izbirali Naj spot oddaje Poletni pozdrav.

Tema prve oddaje Poletni pozdrav je veselica. In kar 55 let veselice doma in po svetu ustvarja legendarni Alpski kvintet, od tega jih kar 50 let tudi sam vodja ansambla, baritonist in basist, Janez Per. Alpskem kvintetu se bo v studiu pridružili tudi odlični Mladi Dolenjci, kot najmlajša generacija pa člani zasedbe Marcela IN. Videli in slišali pa boste tudi prve štiri videospote, ki se potegujejo za naziv Naj spot poletja.

Francesco Totti velja za legendo italijanskega nogometa, ki je vso svojo kariero, to je 27 let, kljub številnim ponudbam ostal zvest klubu A. S. Roma.
Nadaljevanka je posneta po knjigi Un Capitano, ki sta jo napisala Francesco Totti in Paolo Condò, in prikazuje predvsem zadnji dve leti Tottijeve nogometne kariere, a je obenem tudi pogled na njegovo preteklo športno pot in v zasebno življenje. Za zmagami in bliščem se skriva povsem človeška plat profesionalnega športnika. Dogajanje se začne decembra 2015, ko je Totti star 39 let in ga pestijo poškodbe, zaradi česar je prisiljen razmišljati o usodi svoje športne poti.

1. del
Nogometni zvezdnik Francesco Totti se na svoj 39. rojstni dan poškoduje in dobra dva meseca pozneje nestrpno čaka na mnenje zdravnikov ̶ bo lahko še igral ali se bo moral posloviti od uspešne kariere? Čeprav marsikdo meni, da je napočil njegov čas za slovo, sam na to še ni pripravljen. Ko jih zapusti selektor Rudi Garcia in njegovo mesto zasede Luciano Spalletti, ki je nekoč že treniral Romo, se Francesco razveseli, saj meni, da se bosta znova lepo ujela. Toda kmalu ugotovi, da se je pošteno motil.

SPERAVO DE MORÌ PRIMA, La Serie su Francesco Totti / UN CAPITANO / One Captain / Italija / 2021
scenarij: Stefano Bises, Michele Astori, Maurizio Careddu
režija: Luca Ribuoli
v glavnih vlogah: Pietro Castellitto, Greta Scareno, Gian Marco Tognazzi, Monica Guerritoe, Giorgion Colangeli

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

22:00
Odmevi

Odmevi vsak delavnik ob 22.00 ponudijo sveže večerne novice ter analize najpomembnejših dogodkov dneva. Ozadja dogodkov in pojavov, prikrite podrobnosti in nove plati vznemirljivih zgodb predstavljajo novinarji in izbrani gosti, ki jih izprašajo voditelji oddaje ali pa se soočijo med seboj. V studiu damo besedo obema, oziroma toliko stranem, da si naši gledalci lahko ustvarijo čim bolj celostno podobo aktualnih dogajanj. Poleg tega pa še kratek pregled dnevnih svetovnih in domačih novic, ki ste jih morda zamudili ali preslišali čez dan.

22:30
Kultura

Na dvorišču Muzeja Slovenskih filmskih igralcev v Divači so tradicionalno prireditev Poklon letos posvetili igralcu Borisu Cavazzi. V italijanskem Vidmu se je s podelitvijo nagrad zaključil festival Far East, v Ljubljani pa se je danes začel Pripovedovalski festival. Obiskali smo koncert mariborskega komornega zbora Hugo Wolf, ki so ga organizirali ob 10. obletnici, v ljubljanski Mestni galeriji pa razstavo U la la! umetnika Sama. Ogledali smo si tudi nov potniški terminal na brniškem letališču.

22:45
Šport

Pregled športnih dogodkov bodo sodelavci športnega programa strnili v zadnji dnevnoinformativni oddaji, seznanili bodo z najnovejšimi dnevnimi rezultati ter izjavami, ne bodo pa pozabili tudi na prispevke aktualnih dogodkov z izjavami tekmovalcev.

22:55
Vreme

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

Zgodbe iz kostanjevih gozdov so postavljene v šestdeseta leta 20. stoletja, dogajajo se v gozdnati dolini na meji med Italijo in Jugoslavijo. Po tem, ko mu po nenadni bolezni umre žena, začne skopuškega mizarja Maria preganjati slutnja, da se je njegovo življenje odvrtelo v prazno.
Ko sreča Marto, osamljeno kostanjarko, ki zbira denar, da bi zapustila dolino in našla boljše življenje drugje, Mario ugotovi, da ima morda zadnjo priložnost, da za nekoga naredi nekaj dobrega. Naključno srečanje se razplete v sanjsko pravljico o minevanju in moči domišljije, ki hkrati napove skorajšnje izginotje celotne obmejne skupnosti in njene starodavne kulture.

Režija: Gregor Božič / Igrajo: Massimo De Francovich, Ivana Roščić, Giusi Merli, Tomi Janežič, Anita Kravos, Nataša Keser, Janja Majzelj, Marko Brecelj, Matija Solce, Janez Škof.

Dnevnik Slovencev v Italiji je informativna oddaja, v kateri novinarji poročajo predvsem o dnevnih dogodkih med Slovenci v Italiji. Je pomembno ogledalo njihovega vsakdana, v njem opozarjajo na težave s katerimi se soočajo, predstavljajo pa tudi pestro kulturno, športno in družbeno življenje slovenske narodne skupnosti. V oddajo so vključene tudi novice iz matične domovine.

Z ogledom DNEVNIKA ob 19.00 si vsak dan v letu zagotovite učinkovit dnevni pregled dogodkov doma in po svetu oz. enourni odmerek informacij, ki so jih čez dan zbrali dopisniki in posebni poročevalci iz svetovnih prestolnic, dopisniki iz vse Slovenije ter novinarji uredništev notranjepolitičnih in gospodarskih, zunanjepolitičnih, športnih in kulturnih oddaj.

Oddaja Slovenska kronika vsak delovni dan predstavi najpomembnejše dogodke in zgodbe iz slovenskih krajev. Poudarek je na človeških zgodbah, okoljskih in socialnih temah, dnevnem utripu podeželja in mest. Še posebej smo pozorni na pozitivne primere, ki jim namenjamo prostor v čisto vsaki oddaji.

Osrednja dnevnoinformativna oddaja je namenjena med drugim tudi najaktualnejšim dogodkom dne, rezultatom, izjavam in ozadjem s posameznih tekmovanj doma in v tujini.

Vreme je na sporedu vsak dan po Poročilih, pred in po Dnevniku ter pred in po Odmevih.

01:55
Napovedujemo

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov