Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Petek, 2. jul. 2021

Prvi • Pet, 2. jul.

00:00
Poročila

"Nikoli ni prepozno, da postaneš spet to, kar v resnici si. Začni se smejati tam, kjer si se včasih jezil, in spremeni svojo pripoved," med drugim pravi nocojšnji gost Boštjan Polanec. Svojo karierno pot je začel kot grafik, nato je stopil v svet lepotne industrije, se spogledoval z modo, danes pa je menedžer za ideje in trener za komunikacijo. Izkušnje, vtise in predvsem lekcije življenja pa je zdaj zbral v knjižnem prvencu #pridige. Koronsko leto je izkoristil še za stvari, ki jih do zdaj še ni uresničil. Vzporedno je začel brati sveto knjigo islama Koran in Sveto pismo. Kako so potekali ti prehodi med različnimi obdobji življenja? Katera (spo)znanja so bila zanj najpomembnejša? Odgovore na ta in še druga vprašanja bo Boštjan Polanec zaupal Sandiju Horvatu.

01:00
Poročila

02:00
Poročila

02:10
Ponovitev

02:35
Ponovitev

03:00
Poročila

04:00
Poročila

Razširjena napoved oddaje Na današnji dan ob 12.05.

05:00
Poročila

05:10
Jutranji program

05:20
Vremenska napoved

Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.

Življenje je težek boj, težji od tistih, ki se bijejo v jarkih na frontah. Ker zmore življenje porušiti mostove, ki se nikdar ne zmorejo popraviti, izkopati luknje, ki se z ničemer ne dajo napolniti, in zadati rane, ki se nikdar ne pozdravijo. Zato. In starejši ko si, hujši je ta boj. In rane so vse bolj globoke.
Že davno sem spoznal, da je to boj, ki ga ne morem dobiti. A sem vseeno trmasto vztrajal pri svojem. Se boril. Iskal maščevanja za svoje izgube. Ali pa nadomestila za tisto, kar mi je življenje vzelo. In sem izgubljal še bolj in vedno več. Maščevanje me je ubijalo, nadomestila so me razočarala in tako je bila moja bolečina vse večja.
Življenje je premočno, da bi se boril z njim. Premagalo me je, velikokrat in vsakič popolnoma. In me bílo toliko časa, dokler nisem mogel več. Dokler nisem dokončno pokleknil. Priznal, da ne morem sam.
Tako sem preživel. Življenje namreč ni učenje, kako zmagaš, ampak kako ga prepuščaš.
In čeprav se to zdi kakor poraz, ni tako. Je osvoboditev. In mislim, da je to tudi molitev. Posloviti se, izpustiti svoje življenje iz svojih rok in živeti z neizpolnjenimi željami in razočaranji in porazi, živeti z ranami in luknjami, pa biti kljub temu miren in srečen, je namreč mogoče samo, če doživiš ljubezen nekoga, ki je večji od vsega tega. Večji od življenja. To je zame Bog.
Zato potrebujemo molitev. Ker je pretežko živeti, ne da bi svoje življenje nekomu prepustili. In ker moliti pomeni uleči se v naročje nekoga, ki te ljubi. In če si tam, je vseeno, kaj se ti zgodi.

06:00
Poročila

06:08
Jutranji koledar: Jutranji koledar 2. julij

06:15
Vreme z meteorologom

Pošiljanje razglednic sorodnikom in prijateljem je bilo sploh v drugi polovici 20. stoletja skoraj dopustniška obveznost. Danes pa malo manj, ker obstaja hitrejša, cenejša in morda tudi bolj osebna pot – mobilni telefon in fotografija je skoraj v istem trenutku pri naslovniku. Ali so klasične razglednice res "iz mode"? V Petku brez pravila z zbirateljem razglednic, ki ima v svoji zbirki tudi najstarejšo ljubljansko razglednico iz leta 1891.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.

Bolečine v hrbtu zaradi prenašanja težkih zalivalk z vodo dobro poznajo številni vrtičkarji. Sploh poleti, ko je zelenjavni vrt v polnem razcvetu, temperature višje, padavin pa manj kot sicer, se nam velikokrat zdi, da smo na vrt prinesli že nešteto litrov vode, pa je zemlja – in z njo vrtnine – še vedno žejna. Kako se pametno in na bolj sodoben način lotiti zalivanja vrta, bo povedal Davor Špehar z vrtnarskega spletnega portala Zeleni svet.

08:00
Poročila

Pridelki na zelenjavnem vrtu in poljih so močno odvisni od vremena. Za svojo rast potrebujejo dovolj sonca, vode in dovolj visoke temperature. Kaj pa se zgodi, če je sončne pripeke preveč, če so temperature previsoke, padavin premalo ali pa se te pojavijo le v kombinaciji s točo, močnim vetrom in drugimi vremenskimi neprilikami? O aktualnih težavah na vrtu in posledicah vremenskih razmer v zadnjih tednih bomo v petkovem Svetovalnem servisu govorili z dr. Ano Slatnar z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Vabljeni, da se nam pridružite z vprašanji, sprejemamo jih na naslovu radioprvi@rtvslo.si in v spletnem obrazcu na radioprvi.si.

Vsak delovnik se spomnimo katere izmed pomembnejših glasbenih obletnic, pa tudi zanimivosti in dogodkov doma in po svetu. Dober dan z Anjo Rupel ob 8.30 na Prvem.

08:42
Obvestila

09:00
Poročila

10:00
Poročila

Sašo Hribar, Tilen Artač, Jure Mastnak, Nejc Mravlja, Valentina Plaskan, Aleksander Pozvek in Marko Cirman, strokovnjaki za nepredvidljiva presenečenja, se vsak petek vračajo v studio Prvega. Neugnani, nepredvidljivi, neizprosni, neodvisni in neponovljivo izvirni satiriki in imitatorji vam dajejo priložnost za kritičen in vedno aktualen skok v konec tedna. V petek po 10.00 na Prvem.

11:00
Poročila

12:00
Poročila

Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.

15 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.

Drugi poudarki:
Center starejših v Horjulu s prenovljenima enotama za stanovalce z demenco
Načrt protipoplavne varnosti v Škofji Loki ima še vedno veliko nasprotnikov
Zasavje postaja meka za gorske kolesarje

13:53
Osmrtnice, obvestila

14:00
Poročila

V Labirintih sveta ponujamo komentirani preplet mednarodnih političnih in družbenih tokov, v katerih se zrcali svetovno dogajanje iztekajočega se tedna. Ob petkih ob 14.30 na Prvem.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

16:15
Obvestila

17:00
Poročila

Studio ob 17.00 je edinstvena oddaja. Ne le, da je ena najstarejših na Radiu Slovenija, je tudi edina v Sloveniji, ki vam vsak delavnik prinaša poglobljeno razpravo in soočenje mnenj o aktualnih temah z gosti, ki sedijo okoli radijske okrogle mize. Studio ob 17.00 na Prvem programu je z vami že 45 let.

Vsak delavnik ob 18.10 se na Prvem odpravimo v svet kulture. Bodite z nami in s kolegi iz uredništva za kulturo 3. programa Radia Slovenija – programa Ars pri pregledu aktualnega dogajanja na kulturnem področju.

Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 18.30 na Radiu Slovenija.

Lisjak si na moč zaželi rib iz tolmuna …
Pripoveduje: Boris Juh.
Napisal: Tharuto Burgess.
Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana 1976.

Kulturni fokus je analitičen pogovor z ustvarjalci z različnih področij. Osredotoča se na določeno temo, jo obdeluje iz številnih zornih kotov, daje prostor pomembnim posameznikom in si privošči edinstven pogled na izbrano temo z njihovimi očmi. Vsak petek ob 20.00 na Prvem.

21:00
Poročila

V oddaji tokrat poročamo o dogajanju na 27.Taboru Slovencev po svetu, ki ga je minulo nedeljo v Šentvidu pri Ljubljani pripravilo Izseljensko društvo Slovenija v svetu, potekal pa je v luči 30. obletnice samostojne Slovenije, Svetovni slovenski kongres je z odprtjem spominske plošče in slovesnostjo v Cankarjevem domu zaznamoval tri desetletja od ustanovitve, ob tej priložnosti smo se pogovarjali s predsednikom kongresa Borisom Pleskovičem. Ustavili pa smo se tudi v Slovenskem etnografskem muzeju, kjer so minuli teden odprli razstavo VTISi 30 o spominih slovenskih rojakov po svetu na priznanje samostojne slovenske države.

Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.

23:00
Poročila

Zdaj, ko smo se že malo navadili na poletno vročino, bo ravno pravi čas za zgodbico srbske pisateljice, novinarke in kolumnistke Jelice Greganović Kako ljubim poletje! Kraj dogajanja je Beograd s talečim se asfaltom in puhtečim ozračjem, čas pa - nekako zdaj. Humoresko je prevedel Štefan Kutoš, prebrala pa igralka Sabina Kogovšek.

Jazz pred polnočjo prinaša izbor najznamenitejših posnetkov svetovne džezovske literature. Oddajo pripravlja Hugo Šekoranja.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov