Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Četrtek, 27. maj. 2021

Val 202 • Čet, 27. maj.

00:00
Novice

01:00
Novice

02:00
Novice

03:00
Novice

04:00
Novice

05:00
Novice

05:30
Prva jutranja kronika, Na sporedu ob 5.30

05:45
Dobro jutro

06:00
Novice

06:30
Novice

07:00
Druga jutranja kronika, Na sporedu ob 7.00

07:29
Vreme po Sloveniji

Suzana Zrnič je pred dobrim desetletjem v Haagu spoznala Slovenca, s katerim sta se sprva želela vrniti v domovino, nato pa ustalila na Nizozemskem. Tudi zaradi tam precej slabših možnosti v predšolskih vzgojnih zavodih v primerjavi s slovenskimi vrtci se je odločila pustiti službo in postati gospodinja. Tako ima veliko več časa za preživljanje s svojima hčerama, ki ju v košari svojega prilagojenega "potniškega" kolesa vsak dan vozi v šolo. Navadno jim po poti družbo dela še njihova čivava. Šele zadnjih nekaj let se aktivno uči nizozemskega jezika. Prej namreč, ker Nizozemci ne le znajo, temveč predvsem s tujci tudi prav radi govorijo angleško, potrebe in tudi priložnosti za kaj takega ni bilo. Vse bolj prizadevno se ukvarja tudi s sonaravnim vrtnarstvom in sodeluje pri prostovoljskih projektih v pomoč osebam z različnimi duševnimi težavami - najraje prav na t. i. oskrbovalnih kmetijah, na katerih dobijo ti ljudje priložnost delati in se povezovati v lokalno skupnost.

08:30
Novice

Nogometaši so sklenili evropsko ligo. V dopoldanskih športnih minutah ponudimo odzive, se posvetimo novim rokometnim državnim prvakom, ki prihajajo iz Velenja in zaokrožimo prvo tekmo domačega košarkarskega prvenstva.

09:30
Novice

09:37
Popevka tedna

09:55
Napoved radijskega sporeda

10:30
Novice

Počasi in obotavljivo – a vendarle tudi k nam prihajajo za pomlad in poletje spodobnejši dnevi. Hkrati se umirja tudi epidemija, zato se bomo tudi letos očitno lahko odpravili od doma v letovišča. Še prekmalu nas utegne celo ujeti prvi vročinski val in takrat bo naša edina misel, kako se čim prej ohladiti in odžejati. In premična minipivovarna bo marsikomu te misli hitro uresničila.

11:30
Novice

11:38
Obvestila

Dr. Uroš Seljak je pred kratkim prejel Gruberjevo nagrado s področja kozmologije, ki jo podeljuje ameriška univerza Yale. V intervjuju za Val 202 pojasni, kako se je vroče vesolje 379 tisoč let po nastanku dovolj ohladilo, da je postalo prozorno. Takratno svetlobo tudi zdaj, to je skoraj 14 milijard let pozneje, opazimo kot mikrovalovno sevanje ozadja. V utemeljitvi nagrade Gruberjeve fundacije so zapisali, da je dr. Seljak leta 1997 pokazal, kako iz opazovanj tega sevanja izluščiti starost in sestavo vesolja, pa tudi, kaj je ta svetloba doživela na poti do nas. Njegovi dosežki so pomembna motivacija za iskanje polarizacije v sevanju ozadja. Dr. Uroš Seljak je najbolj citirani slovenski znanstvenik in je predavatelj na univerzi Berkeley v ZDA.

12:30
Novice

Petindvajsetminutna oddaja je predvsem lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov in uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13.00.

Beneška galerija A + A je ena od številnih galerij kot zunanji prostor Beneškega bienala arhitekture.

14:20
Obvestila

14:30
Novice

15:03
Radio napoveduje

Osrednja popoldanska informativna oddaja Radia Slovenija traja približno 35 minut. Vanjo uvrščamo najpomembnejše aktualne dogodke tekočega dne in odmeve na preteklo dogajanje. Vsebinsko je zelo raznovrstna, saj zajema politiko, gospodarstvo, afere, zdravstvo, šolstvo in kulturo, ob koncu pa še petminutni športni prispevek.

16:30
Novice

Govorice o plačljivem Twitterju so vse glasnejše. Lahko premium različica vpliva na ugled družbenega omrežja, ki ima težave z lažnimi profili in novicami? Koga vabijo v elitno družbo in kaj bo ponujal Twitter Blue za 3 dolarje na mesec? Maruša, Anže in Davorin Pavlica (oblikovalec spletnih strani, podkaster in ljubitelj tehnologij) komentirajo in špekulirajo v novi Odbiti do bita.

17:30
Novice

17:35
Obvestila

17:36
Popevka tedna

Začela se je domača atletska sezona. Prvi miting na Ptuju je v znamenju uvodnega nastopa Kristjana Čeha, ki sodi med najboljše metalce diska na svetu. V popoldanskem Navalu na šport se posvetimo še odbojkarski ligi narodov. Slovenska reprezentanca v Riminiju začenja svoj krstni nastop v vsakoletnem ligaškem tekmovanju reprezentanc.

Leta 1996 se je po petletnem studijskem premoru prvič kot solist pojavil odlični pevec, skladatelj in kitarist Mark Knopfler, nekoč vodja uspešne skupine Dire Straits. Plošča Golden Heart je prinesla mešanico popa, countryja, škotskih in irskih napevov, začinjena pa je bila z njegovim ležernim glasom in kitarskimi sladicami.

Kdo so mladi ustvarjalci, ki se predstavljajo na Beneškem bienalu arhitekture? Prisluhnite pogovoru Nine Zagoričnik ob 21.00. Že uro prej pa bo za glasbeno izjemno razburljivo ediciji oddaje poskrbel Borja Močnik. Poleg ostalega tudi: britansko kitarsko sodelovanje priznanega producenta Quantica in člana skupine The New Mastersounds Eddija Robertsa.

18:30
Radijski dnevnik, Na sporedu ob 18.30

Kdo so mladi ustvarjalci, ki se predstavljajo na Beneškem bienalu arhitekture?

Tokrat v glasbeno izjemno razburljivi ediciji oddaje pa: Britansko kitarsko sodelovanje priznanega producenta Quantica in člana skupine The New Mastersounds Eddija Robertsa. Borja Močnik bo vrtel še dve novi singlici ameriškega soula, pevca Curtisa Hardinga in skupine Almas Fronterizas. Poklonil se bo Gilu Scottu-Heronu, danes (jutri) mineva točno 10 let od njegove smrti.

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov