Čas odraščanja je najpomembnejši pri izgradnji otrokove osebnosti, saj dogodki, ki jih takrat doživijo najbolj zaznamujejo njihovo osebnost. Njihovo osebnost prav tako zaznamujejo tudi stiki, ki jih imajo s starši in vrstniki.

Razlaga prof. dr. Barbara Simonič, specialistka zakonske in družinske terapije na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani: »Nekako govorimo o prvih treh letih kot o tistih najbolj temeljnih za otrokov razvoj, ker tam se zapiše širina in globina otrokovega čustvenega, miselnega sveta. To je tudi obdobje ko najbolj intenzivno zorijo ti naši organski temelji osebnosti.«

Odnose, ki smo jih zgradili v otroštvu, tako prenašamo na ljudi pozneje v življenju – pa naj bo to v šoli, na delovnem mestu ali na partnerja in v družini. Mladi med 14. in 29. letom sicer manj kadijo in uporabljajo prepovedane substance, so pa vseeno manj zadovoljni s samopodobo in z življenjem nasploh.

»Naša raziskava je pokazala, da se stres v zadnjih dvajsetih letih, še posebej pa v zadnjih petih letih med mladimi zelo povečal. Razlogov je več – delno gre za dvig individualizma med mladimi, delno pa tudi zaradi potrošnje IKT tehnologije, ki mlade vodi v neke vrste socialno izolacijo. Zraven se ob rahljanju družinskih vezi in sosedskih odnosov dviguje tudi stres, ker skupnost ne more več delovati kot omejevalec oz. blažilec stresa.« je povedal antropolog in sociolog doc. dr. Andrej Naterer iz Filozofske fakultete Univerze v Mariboru.

Zaradi vpliva družbenih omrežij mladi postajajo vse večji individualisti, kar je povezano tudi s tem, da se mladi v Sloveniji – v primerjavi z drugimi državami Evropske unije – kasneje odselijo od staršev. Vzrok sta največkrat denar in status zaposlitve. Tako je bila potrjena glavna domneva raziskave, da se z večjim individualizmom in manjšo socialno podporo slabšata blagor posameznika in njegovo duševno zdravje.

Izsledki raziskave so bili predstavljeni na mednarodni konferenci »Osebna rast kot orodje v mladinskem in pedagoškem delu. Konferenca je del mednarodnega projekta »Personal growth as a tool in youth work«, ki je sofinanciran s programom Erasmus+ Mladi v akciji prek zavoda za razvoj mobilnosti mladih MOVIT.

Tilen Drumlič Denac, Projekt Euranet Plus - Boljše razumevanje Evrope
Aljaž Mejal, Nataša Rižnar